Инфо

2. јун 2011.2. јун 2011.
ЦЕНТАР ЗА АЗИЛ У БАЊИ КОВИЉАЧИ

САЊАЈУ ДА ОДУ “ПРЕКО БАРЕ“

Од Нове године до данас кроз Центар за азил у Бањи Ковиљачи прошло 197 лица. У већини случајева Србија није крајња дестинација. Месечни трошкови Центра преко 1.000.000 динара месечно
Смештајни капацитет Центра за азил Комесаријата за избеглице у Бањи Ковиљачи броји 80 места. Она су одавно попуњена. Велики проблем представљају илегални азиалнти, који немају обезбеђен смештај и храну.
По речима управника Центра за азил Роберта Лесмајстера, ван њиховог окриља, данас се налази још 120 лица. Они се свакодневно интересују за смештај, али пошто места у Центру више нема, сналазе се сами.
- Углавном су у приватном смештају у Бањи. Сами сносе трошкове. Само данас се интересовало 95 лица. Они чекају информацију да иду даље. Када им стигне новац настављају свој пут ка западним европским земљама или Америци. Због незавидне економске ситуације, Србија им је само у изузетним случајевима крајни циљ - каже Лесмајстер.
Највише азиланата долази из Авганистана, потом, Палестине, Ирака, Ирана, Пакистана, Сомалије, Јемена и Конга. Значајан је број и породица са децом. Њих је у овом тренутку десетак.
О штићеницима Центра брине шест запослених. Када је реч о трошковима, нема прецизних података. Међутим, на храну, струју, воду, комуналије, куповину материјала, одржавање околине центра, трошкове превоза болесних, према неким грубим проценама, на месечном нивоу се издваја око милин динара.
- Заиста улажемо велике напоре да Центар функционише на рационалан начин. Ове године, трошкови ће бити највећи јер је и број азиланата повећан ““ предвиђа управник Центра за азил у Бањи Ковиљачи.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa