Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
ПОСЛЕДИЦЕ ЛОШЕГ ДРЖАЊА ТЕЛА

Много је озбиљније него што мислите

Тренд континуираног повећања степена аутоматизације и компјутеризације у нашим животима довео је до драстичног дефицита физичке активности, нарочито међу млађом популацијом. Последице лошег држања тела су много озбиљније него што мислите.
На недавно спроведеном истраживању рађеном на територији града Шапца међу децом школског узраста од 10 до 12 година, у четири од укупно осам тестираних сегмената приметан је висок проценат одступања од нормалног положаја. Једно од тестирања је било држање тела по светски стандардизованој методи др Наполеона Воланског.
Доктор Никола Топаловић, асистент на Медицинском факултету у Београду и специјализант спотске медицине учествовао је у бројним истраживањима сличне тематике: "Општи утисак је да су код деце мобилни телефони и компјутери у великој мери заменили игралишта. Овај проблем погађа све генерације, али деца су посебно осетљива јер су њихова тела у фази интензивног раста и развоја. Лоше навике доводе до лошег држања тела, које доводи до нових лоших навика и тако се ствара зачарани круг, који може довести до озбиљних здравствених проблема. Корекција лошег држања тела није ни мало једноставан нити брз процес. Шта више, правилно држање тела ће тим особама бити крајње напорно, често и болно, јер мишићи и локомоторни апарат нису навикнути на правилну постуру."
Он даље наглашава да примарни фокус мора бити у превентивном деловању и подизању свести значаја физичке активности. "Морамо да вратимо култ здравља и едукујемо нашу децу о значају физичке активности.
Поставили смо му питање да ли постоји генерална препорука да се деца баве неким одређеним спортом? "Битно је да деца буду укључена у спортске активности које ће им омогућити правилан раст и развој. Ако бих издвојио неки спорт, то би било пливање, које као базичан цикличан спорт има доказано позитивно деловање на правилан раст и развој."
Н.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa