Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Весник новог живота
ДOДEЉEНE AПРИЛСКE НAГРAДE ГРAДA ШAПЦA

Весник новог живота

У оквиру обележавања Дана града Шапца, у дворишту Градске куће уручене су традиционалне годишње награде. Овогодишњи лауреати су Месна Зајeдница "Змињак - Скрађани",Фудбалски клуб Мачва, прим. др Стеван Станковић, неуропсихијатар, и новинар портала ,,Жиг инфо” Милан Јовановић
Поздрављајући награђене и госте на свечаности, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је подсетио да је 22. априла пре 152 године Шабац ослобођен од Отоманске империје.
- Ослобођење нашег града од власти Османске империје, представља крај процеса ослобађања Србије, стицања њене независности и стајања у ред суверених европских нација. Ослобођење Шапца је добар подсетник какви су домети овог народа и лекција о слободи која се тешко стиче - рекао је градоначелник Шапца.
Он је нагласио да и "данас, после 152 године, слобода је велика тема јавног живота у нашој земљи"
- Слобода је предуслов да бисмо оставили траг у цивилизацији, слобода се осваја знањем које ослобађа од лажи, пропаганде и предрасуда.
Слобода је вредност коју у Шапцу увек ценимо и бранимо - истакао је Зеленовић.
Градоначелник је нагласио да "имамо слободу да овај град и себе у њему обликујемо по високим моралним стандардима и сами стварамо свој пут".
- И као град - а Шабац је, не заборавимо, данас једини велики град у Србији у коме се чује другачији политички глас - и као појединци, људи и грађани мисле и делају слободно. Живимо у земљи у којој је укинут простор за јавну дебату, где власт затире и саму идеју о дијалогу, где нема слободе медија, ни могућности да се слободно искажу мисли и идеје. Ова власт је створила друштво у ком се осећај грађанске и људске одговорности сматра националном издајом. Побуњена Србија захтева да се ослободе медији и први пут после дугих седам година - слободно гласа - истакао је Зеленовић.
Према његовим речима, у Шапцу "знамо да нормалан живот подразумева одсуство страха, право на мишљење, пристојност у комуникацији и поштовање саговорника. Зато се боримо и негујемо дијалог, сучељавамо мишљења и свакодневно отварамо простор за слободу говора и одлучивања".
- Посвећени смо визији Шапца као модерног града у ком живе слободни грађани који верују у институције система, где је управа ефикасна и у служби грађана, где се поступа у складу са професијом и савешћу, где се поштују темељне вредности и испуњавају европски стандарди.
- Верујем да Шабац иде ка том идеалу и да је способан да и другима покаже пут - закључио је Зеленовић.
Председник Месне заједнице "Змињак - Скрађани" Драган Станковић се захвалио свима који су одлучили да се награда додели баш овој Месној заједници.
- Мештани наше Месне заједнице су показали велику одговорност. Одлучили су да од новца којим су платили порез на имовину изграде балон салу у којој деца данас имају спортске активности. Показали су да желе своје село да унапреде. Велику одговорност је показао и град Шабац, јер је доследном политиком оно што је обећано и урађено. Ово признање је и велика обавеза да још боље и више радимо, да унапређујемо своја села - рекао је Станковић.
Новинар портала "Жиг инфо" Милан Јовановић је доживео да због истине замало изгуби главу. Нападнут је подмукло, током ноћи. Запаљена му је кућа, а онда су нападачи и запуцали по вратима куће - за сваки случај.
- Велика ми је част да сам са вама у вашем слободарском граду. Изузетно сам почаствован и што сам добитник ове награде. Ја сам вашим гестом дубоко дирнут. С једне стране сам дирнут у личном плану, јер осећам да нисам сам у тешкој ситуацији у којој сам се нашао због свог рада. С друге стране сам дирнут зато што ми ваш гест говори да за нашу земљу и друштво има наде и да желимо да створимо боље место за нас и нашу децу. Да нам се не дозволе Јутке, Симоновићи, Савамале, лажни и штетни уговори о којима сам писао. Постаћемо нормално друштво онда када новинаре неће морати да полиција чува да би радили свој посао и када се у затвору нађу не само извршиоци већ и налогодавци. До тада желим и да истрајемо у нашој заједничкој борби - рекао је Јовановић коме је припало и звање почасног грађанина Шапца.
Познати шабачки неуропсихијатар примаријус доктор Стеван Станковић је неко ко је свакако народни лекар.
- Шабац је у овом тренутку весник новог живота. Шапчанин сам већ 55 година. После факултета сам дошао у Шабац, а прошао сам све степенице од лекара почетника до директора дотадашњег Медицинског центра. У Шапцу су ми расле ћерке, расту моји унуци. Нисам се преварио када сам се одлучио да дођем и да радим у Шапцу. Шабац ме је прихватио свим својим људима и прихватом свега што је ново, људским вредностима, стога сам поносан на ово признање које ми значи много. Шабац је био и остао мој град - истакао је доктор Станковић.
Фудбалски клуб Шабац формиран је пре једног века. У име "Мачве" награду је примио председник клуба Ивица Краљ.
- Ово је велика награда за нас и сатисфакција за наш рад. Уједно је и велика обавеза да у наредном периоду будемо још бољи. С обзиром на то да Мачва слави 100 година од оснивања учинићемо све да ову награду оправдамо и да направимо још веће успехе - поручио је Краљ.
Награда Града Шапца установљена је 2015 године.
Н.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa