Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Радост спорта и дружења
МАЛА ОЛИМПИЈАДА И МАЛЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Радост спорта и дружења

„Дводневни сајам радости и спорта“. Примарни дружење и здраво одрастање. Представило се 13 вртића и 14 основних школа. Учеснике поздравили Веселин Вуковић и Немања Пајић
Малишани из вртића шабачке Предшкослке установе „Наше дете“ отворили су дводневни „сајам дечје радости и спорта“, а дан касније, на паркету хале „Зорка“ своје спортско умеће показали су и ученици млађих разреда шабачких основних школа. Такмичило се, радовало и дружило, током два дана неколико стотина будућих шампиона, представљајући 13 вртића, односно 14 школа. Увек је у спорту важан резултат, но до периода када је само он мерило, најмлађи имају још довољно времена које треба да посвете суштини дружења и игре, ономе што чини њихово биће.
Традиционална манифестација Мала олимпијада под називом „Заједно до медаље“, довела је малишане – репрезентативце вртића Предшколске установе „Наше дете“. Уживали су спортисти, уживала, чини се једнако и публика, а тешко је речима описати аудио доживљај граје свих присутних у чувеној дворани, сведоку највећих радости од изградње до данас.
-У данашње време је веома важно да се деца од најранијег узраста баве спортом. На тај начин порашће у здраве, паметне и лепе људе. Ова манифестација је веома значајна, јер показује да се ми трудимо да свакодневно радимо са децом и учимо их како да буду активна. Мала олимпијада је само део нашег програма – рекао је васпитач Зоран Петровић.
Како истичу из Предшколске установе, циљ оваквих активности је да се код деце развије свест о здравом начину живота и важности физичке активности. Екипе из 13 вртића и око 130 малишана такмичило се у дисциплинама: трка на 70 метара, трчање са препрекама, полигон и надвлачење конопца. Тимове је чинило пет девојчица и пет дечака.
-Поред физичке активности циљ је и да се деца друже са својим вршњацима. На крају сваког такмичења спортисти очекују медаље. Наша установа подстиче и мотивише децу, тако да су учесници победници и добијају награде. Тријумфовао је свако ко заслужи ону најзначајнију медаљу, ону која не носи видљив сјај, али украшава сваког, то је поштовање и саиграча и противника, као и начин на који се носе са победама и поразима. Поред свакодневних активности, ускоро нас очекује „Мала мала матура“ и „Позоришне играрије“ – истакла је Сандра Мићић, директорка ПУ „Наше дете“.
Школским данима и такмичењима вратио се и наш прослављени рукометаш Веселин Вуковић, председник Спортског савеза Шапца.
-Поред свих спортских успеха из категорије највећих, најлепше успомене чувам на школске дане и спортске борбе у том периоду. Срце ми је пуно када, из године у годину, видим све више деце на оваквим манифестацијама, а онда се подсетим да многе од вас видим и на тренинзима спортских клубова. Изабрали сте спорт и честитам вам на томе. Спорт је живот, он нас учи и победама и поразима, али и начинима како да се носимо у тим ситуацијама. Када победите немојте потценити противника, а када изгубите немојте бити тужни, већ тренирајте више и боље како бисте победили наредни пут. Радујте се, дружите и уживајте у детињству – истакао је некадашњи шампион Европе, света и победник Олимпијских игара Веселин Вуковић.
Сваки дан проведен уз спорт, сваки делић времена који посветимо здрављу и физичкој активности је улог у развој здраве личности, нагласио је председник Скупштине града Немања Пајић.
-Када изаберете спорт ви сте већ победили, јер сте изабрали пут здравог и срећног одрастања. Школски спорт је база, најчвршћи темељ врхунског спорта, но није обавеза да свако постане врхунски спортиста, већ да стасава кроз дружења, нова пријатељства, физичку активност, а то све пружа спорт. Морам да честитам свима који толико дуго одржавају програм „Расти здраво – спорт у школе“, захваљујући којем имамо овакву слику, најлепшу, коју шаљемо из нашег града. Права кућа за спорт и јесте школа, те се надам да ће сваке године све више школа наступати и још више ђака се радовати што носе мајице са именима својих школа – истиче Немања Пајић.
Технички организатор оба такмичења је Спортски савез Шапца, а покровитељ Град Шабац.

М. Ж /Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa