Инфо

2. јун 2011.2. јун 2011.
СРБИЈА У ТРАНЗИЦИЈИ

ГОСПОДАР И СЛУГА

Сви већ десетак година причају о приватизацији и својинској трансформацији, нико не говори о менталној и културној трансформацији становништва која нам је преко потребна
Модерна политичка и уставно-правна теорија истиче да је за одређивање карактера једног политичког поретка најважније сазнати какав положај у њему има човек и грађанин, тј. утврдити онај кључни политички однос, власт- грађанин. Још пре неколико хиљада година је запажено да чим је неко на власти свемоћан, онда грађани постају немоћни, и у том случају, држава и друштво функционишу на принципу господара и слуге. На тај начин функционишу друштва и државе полупериферије цивилизације, у којима је темељни принцип политичког живота, власт је све, а човек је ништа. Тако је држава организована као владавина ауторитарних појединаца, од локалног до највиших државних органа, а не као држава у којој владају закони и демократске институције. У којој мери и колико ће човек у политичком друштву бити поданик или грађанин, зависи од више чинилаца. Између осталог, то је и питање човековог личног односа према власти, односно од његове способности да буде релативно независан, а самим тим и морално аутономан у односу на власт. Релативна независност је у тесној вези са економском независношћу, и то је најслабија тачка у земљама у транзицији, у којима долази до драстичног пада животног стандарда већине становништва.
Још је Имануел Кант (1724-1804) констатовао да је човек и сам крив ако дозволи да буде поданик, пре свега због своје непросвећености, односно незрелости, јер су његова лењост и кукавичлук препрека да се служи сопственим разумом, и достигне стање просвећености. Ширење слобода и развијање идеје о слободи као темељном принципу организације друштва, је услов без кога нема неопходних претпоставки за развијање личности. Без услова за образовање снажних личности ни једно друштво не може напредовати.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa