Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Нови дом, бројна признања, велике могућности
СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА ШАБАЦ

Нови дом, бројна признања, велике могућности

Изградња новог ученичког дома тече по плану. Протеклих месеци ученицима СПШ бројна признања. Највише награда за КК “Таур”. Велике могућности за међународну размену искустава
Годинама уназад амбијентална целина Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац добијала је нов садржај. Старе зграде су обнављане и привођене новој намени, опремљен је вински подрум, изграђен зоолошки врт и хала за јахање који су с временом, поред обележја школске економије, постали и својеврсна атракција града.
Ове грађевинске сезоне, у складу са наведеном традицијом, на локацији Војводе Путника 58, зидарски радови су у јеку. У току је изградња новог ученичког дома, смештајног капацитета 105 ученика, објекта вредног сто милиона динара финансираног преко кредита Развојне банке Савета Европе.
-Радови теку по плану, тако да очекујемо да ће бити готови до 21. јула како је и предвиђено. Први корисници би требало да се уселе 1. септемра, а како би до тада све било спремно, упоредо са грађевинским радовима теку и водоинсталатерски и електричарски радови. У сарадњи са Министарством просвете урађен је и пројекат унутрашњег опремања Дома, као и технологија и пројекат опремања кухиње- објшњава директор Средње пољопривредне школе са домом ученика Предраг Савић и наводи да ће постојећи дом ученика бити у потпуности реновиран како би својим изгледом и квалитетом опреме био истоветан са новим објектом.
Приликом пројектовања зграде вођено је рачуна да се њен изглед уклопи са већ постојећом целином и испуне највиши европски стандарди прописани за изградњу оваквих јединица. Крајњи циљ је дефинисан као обезбеђивање најбољих могућих услова за учење и лични напредак корисника.
-Стручни кадар који брине о деци у Дому и организује им бројне ваннаставне активности већ имамо. О њиховој професионалности сведоче бројне награде са регионалних и републичких Домијада, док изградњом савременог објекта за боравак ученика, све оно што деца под окриљем ове школе добијају, подижемо на један виши ниво- каже Савић.

Машта, креативност и љубав
Примарни крајњи корисници, не само домског смештаја, већ и свих садржаја који функционишу под окриљем школе су ученици, а мерљиви докази квалитета рада са њима признања. Само током протеклог месеца школске витрине су обогаћене наградама са регионалне Домијаде, републичким признањем из хортикултуре, медаљама са коњичких турнира.
-У школи добијамо знање. Учимо односе и значење боја, величина и намене цветних аранжмана. Када добро утврдимо правила, онда се препуштамо нашем унутрашњем осећају и правимо аранжмане- истиче Ивана Стојиновић, ученица четврте године смера хортикултура, добитница прве награде на републичком такмичењу из хортикултуре и тврди:
-Овај смер треба да упишу сви они који су креативни, знају да маштају и у себи гаје велику љубав према цвећу. Само та комбинација, уједињена у вештину и познавање струке коју током школовања усвојимо, води до добрих резултата.

Свако такмичење, бар једна медаља за “Таур”
А када смо код добрих резултата не можемо а да не споменемо школски Коњички клуб “Таур”. Наиме, од оснивања прошле године и повратка на сцену, после паузе дуже од пола века: дисциплине прескакања препона, скоро да не постоји турнир са којег се чланови овог Клуба не врате са бар једном од медаља.
Од почетка овогодишње сезоне до данас најуспешнији “Тауровац” је Огњен Јанковић, ученик прве године смера зоотехничар, који за “Глас Подриња” каже да је ово одличан, јединствен спорт који покреће сваки мишић у телу, али да се сан неког ко се определио за ову дисциплину у начелу не разликује од снова осталих младих спортиста у Србији: да својим квалитетом заслужи одлазак у иностранство и тамо гради каријеру.
-Давно сам заволео коње на хиподрому. Био сам четврти разред основне и чуо да у СПШ има Школа јахања. Дошао сам, почео и данас се такмичим за Клуб. За тренинге ти требају љубав и опрема, али и време. Доста времена. Како сезона одмиче, такмичења постају захтевнија, па су тако и тренинзи тежи. Неопходно је бар два сата дневно тренирати, и то никада није једнолично, јер је сваки тренинг другачији- каже Јанковић и објашњава одабир коња на којем се такмичи:
-Коње бираш по осећају и темпераменту. Сви ми, а данас нас има четворо такмичара, када смо почињали пробали смо да радимо са различитим коњима, после неког времена нађеш оног са којим си усклађен и са којим можеш да тренираш и идеш на такмичења.

Сарадњом са Европом
до нових знања
Поред такмичења у држави где је Пољопривредна школа из Шапца, готово увек, међу најбољима, име ове установе постало је познато и у европским оквирима. Поштујући идеју да су за напредак пољопривреде неопходна и напредна знања, у овој школи су преко различитих пројеката склопили партнерске односе са сличним школама из Француске, Словачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске. Сваке године, програмима размене ученика је обухваћено преко двадесет ученика и професора, а деца из наведених земаља су увек радо виђени гости у Шапцу.
-Недавно су нам били гости из Француске, потом из Словеније. Наша деца су ишла у Словенију, а тренутно чекамо завршетак конкурса за Еразмус плус где смо са партнерима из Француске конкурисали са заједничким пројектом који ће омогућити даљу сарадњу наше две школе и размену ученика. Крајем следећег месеца се завршава пројекат Росис 4Х, а наши ученици у мају иду у Словачку на такмичење Пољопривредних школа- набраја најзначајније међународне сарадње директор Средње пољопривредне школе и закључује:
-Користимо сваку прилику за сарадњу са квалитетним образовним установама из Европе како бисмо нашим ученицима омогућили усвајање савремених знања, и упознавање са актуелним трендовима у техници и механизацији у области којом се баве. Само праћењем савремених токова образовања, могућ је и напредак.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa