Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
СПОНА ИЗМЕЂУ ГРАЂАНА И ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ
САЛКО КАРАДАРЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИНИЦИЈАТИВЕ
СЕЛО-ГРАД, О ГРАЂАНСКИМ ПРОТЕСТИМА, НАДРЕАЛНОЈ
И РЕАЛНОЈ СРБИЈИ И УЧЕШЋУ У ЛОКАЛНОЈ ВЛАСТИ

СПОНА ИЗМЕЂУ ГРАЂАНА И ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ

– Морамо се добро чути и разумети, изгубили смо много времена. Слободу ћемо освојити мирним протестима у којима морамо да покажемо креативност и идеје којима ћемо оборити овај накарадни режим. Наш најважнији ресурс су људи и зато сам позвао грађане да се заједно боримо, каже Салко Карадаревић
У Србији владају три антиполитичка принципа – страх, посебно страх да се не изгуби посао, равнодушност и осећај немоћи. Али најсвеснији део грађана, који је и покренуо протесте, полако ослобађа људе страхова, што потврђује чињеница да протести толико дуго трају. Грађанска Србија захтева слободне и фер изборе и медије, али и отварање дијалога између власти и опозиције.
Протести у Шапцу окупљају грађане сваког петка, а од првог дана, чланови Иницијативе село-град активно учествују у њиховој организацији. Председник овог политичког покрета Салко Карадаревић сматра да грађани ефикасно морају да одговоре на јасне намере Вучићевог режима да владавину права претвори у самовољу, поделу власти у сопствену власт и тако себе устоличи као диктатора који није ограничен никаквим институционалним оквирима као што су устав, закон или обичаји. Карадаревић је један од ретких шабачких политичара који је говорио на протесту и позвао грађане да својим идејама и енергијом помогну извлачењу Србије из невоља и несрећних околности које су је задесиле.
Александар Вућић брани слободу медија од грађана који траже поштовање закона. Реалност је доведена до апсурда у ком је напредовање - назадовање. Мислите ли да ову надреалну ситуацију могу решити грађански протести?
- Републичка власт свакодневно хушка грађане једне против других и то је опасно. Систем је урушен, инстутуције не фукционишу, репресивни апарат ради пуном паром. Резултат тога је гашење слободне мисли и слободе као трајне вредности. У друштву које нема ни слободу ни истину, од људи праве моралне наказе. Све то због једног човека и његове свите. Зато питам грађане да ли то треба да гледамо и подносимо или да устанемо против тога и јасно кажемо: хоћемо да живимо као сав нормалан и пристојан свет! Морамо се добро чути и разумети, изгубили смо много времена. Слободу ћемо освојити мирним протестима у којима морамо да покажемо креативност и идеје којима ћемо оборити овај накарадни режим. Наш најважнији ресурс су људи и зато сам позвао грађане да се заједно боримо.
Протести морају трајати док се не испуне захтеви који су светиња демократије. На фер и поштеним изборима сигурно ћемо победити Вучића јер је то судбина диктатора, убице демократије и свих вредности за које се залаже цивилизован свет.
Посебно су ми занимљиви његови следбеници које сам категорисао у три групе. Прву чине његови функционери, директори јавних предузећа и повереници. Сви они имају на десетине афера због чега ће одговарати пред органима правосуђа, а лустрација овог пута неће изостати. Друга група Вучићевих следбеника су такозвани жестоки момци, односно криминалци који ће, док је Српска напредна странка на власти, бити слободни грађани. Трећа категорија су људи који не својом вољом одлазе на митинге лажи. То су људи са којима треба да разговарамо, наше комшије, пријатељи и другари, којима ћемо, када остваримо циљ, вратити достојанство. Морамо бити стрпљиви, мудри и истрајни.
У називу покрета који предводите кључна реч је “иницијатива”. Шта сте до сада покренули?
- Иницирали смо неколико важних тема за наш град. У разним ресорним одборима локалне управе дали смо квалитетне предлоге у области родне равноправности, очувања вредности породице, положаја младих и старих особа, статуса избеглих и расељених лица, сузбијања малолетничког просјачења и борбе против сиромаштва. Све су то стварне и животне теме. Не занима нас “висока политика“ већ живот “обичних” Шапчана. Свакодневно у моју канцеларију долазе наши суграђани. Са вољом и великим интересовањем их саслушам и веома често, на основу њихових прича и искустава, долазимо до идеја за решавање локалних проблема.
Препознатљиви сте по честим иступањима у одбрани интереса пољопривредника. Каква је сарадња са њима и да ли мислите да један локални покрет може да допринесе бољитку у селима?
- Ми смо организација која је издала највише саопштења за јавност и конференција за медије о темама у области живота у селима. Наш одборник Драган Станковић је истински борац за побољшање квалитета живота и опстанка села. Политика Иницијативе село-град је победила на изборима за Савет Месне заједнице “Змињак-Скрађани”, грађани су подржали политику децентрализације, јединства, одговорности, разговора, реалних могућности и општег интереса за село. И зато са поносом истичем да је Савет МЗ “Змињак-Скрађани” добио Априлску награду града Шапца у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада. То је највише признање које овај град додељује.
Практикујете удруживање са различитим организацијама и покретима. Каква су искуства?
- Желимо веће учешће грађана у друштвеном и политичком живота нашег града. Сматрам да имамо довољно искуства у вођењу и функционисању града и зато смо позвали удружења грађана да нам се придруже, да заједно, без политичких партија дамо нову димензију ангажовања у заједници. До сада смо потписали споразум о сарадњи са Удружењем војних пензионера Србије Градски одбор Шабац и Удружењем младих ”УМ”, чији чланови ускоро покрећу иницијативу о петицији за премештање коцкарница из централних градских улица. То је храбра идеја младих људи из УМ-а и уједно задатак Инцијативе село-град да је кроз институције законодавне и извршне локалне власти оствари. Ето најбољег примера улоге Иницијативе село-град, да буде спона између грађана и локалне власти.
Део сте локалне власти. На који начин остварујете интересе покрета којим руководите и грађана које заступате?
- Наша коалиција је стабилна породица. Наравно, као и у свакој породици буде трзавица, али ми то брзо решавамо и усресређујемо се ка нашем циљу, а то је наш Шабац. Иако је однос државе према граду не само некоректан, већ без преседана, уз огроман дуг Републике према Граду, игнорисање министара и њихових нецивилизацијских порука руководству Шапца, уз лажне оптужбе тужибаба из редова локалног СНС-а које су проузроковале разне контроле републичких инспекција са унапред донетим решењима, ми успевамо да пројектима, штедњом, добрим менаџментом и одговорним политичким одлукама развијамо наш град. Креирали смо озбиљан буџет, град ће ове године добити нов изглед, као модеран европски град.
Нисмо заборавили ни села која путем непосредног изјашњавања могу да решавају инфраструктурне проблеме. Знамо да то није довољно и заједно са мештанима села трагамо за прихватљивим моделом. Имамо најаву нових инвестиција што аутоматски значи нова радна места и бољи живот наших суграђана.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa