Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Журке на отвореном прелазе у насиље
СТАНОВНИЦИ НАСЕЉА БЕНСКА БАРА НЕПРЕСТАНО СУОЧЕНИ СА ПРОБЛЕМОМ НАРУШАВАЊА ЈАВНОГ РЕДА И МИРА

Журке на отвореном прелазе у насиље

Становници централног градског насеља Бенска бара годинама су суочени са проблемом ремећења јавног реда и мира који нико, али баш нико, до сада није ни покушао да реши
Свакодневне целовечерње журке у парку код артешке чесме су почеле и ове године на Велики петак, настављене на Васкрс и током првомајских празника. Слободно можемо да кажемо "оргијање" над недужним светом који ноћима нема мира уобичајено почиње у поподневним сатима када се уз музику и гајбе пива организује права журка на отвореном. По доласку мрака, бука се интензивира, а онда у глуво доба ноћи све то прелази у насиље које представља брутално ремећење јавног реда и мира.
Тако је у ноћи између недеље 28. априла и понедељка 29. априла, око два сата после поноћи група хулигана камењем и поломљеним пивским флашама поломила прозор на једном стану који гледа на артешку чесму, а на другом стану су поломпљене ролетне и кутија за ролетне. Неко је на Васкрс пријавио полицији буку око 23 сата и екипа је дошла до парка у коме се дешавала журка на отвореном. Суграђанка која се у том тренутку нашла на тераси нападнута је од стране једног од момака са журке речима да их је она пријавила и да ће да види када полиција оде и они се врате. На ову врсту претње, полиција на лицу места, није одреаговала и онда се три сата касније десио напад на њен стан и још једну стамбену јединицу.
- Годинама трпимо ово насиље. Људи су уплашени. Како та омладина сазна од полиције ко их пријављује, мени није јасно, али трпимо њихов терор непрестао. Комшиници у приземљу су убацивали јогурт у стан, ломили цвеће. Камење и пивске флаше су редовно средство сукоба са нама. Више нико не сме ни да пријави полицији шта се дешава, јер се плаше са своју и безбедност своје деце - прича нам један од станара Бенске баре.
Годинама траје и препуцавање ко је надлежан за овај проблем. Полиција је пребацивала на Комуналну полицију, комуналци на праве полицајце и тако укруг.
- Како дође лепо време, тако нама падне мрак на очи. Не знам чему служи Комунална полиција, изузев да кажњава људе када паркирају негде по зеленој површини. И треба да кажњава, али треба и да нам омогући мир. Исто и полиција. Они изађу када их неко позове и то је крај. Неколико сати касније ето њих поново и удри, ником ништа - прича други станар Бенске баре.
Оно што је занимљиво је чињеница да је овај део Бенске баре покривен видео камерама и да је полиција добила снимке на којима се јасно види како се момци залећу и гађају прозоре, међутим, ремећење јавног реда и мира је додатно повећано.
- Пре неку ноћ су, поново после реакције полиције, отишли, али су се вратили у 3,30 и до пола пет ујутру певали навијачке песме, псовали и ломили флаше. Разбудили су пола насеља и када су се уморили отишли и они кући - причају нам станари Бенске баре.
У контактима са надлежнима, добили смо уверавања да ће овај проблем у најбржем могућем року бити решен. Нико нема право да узнемирава друге људе и да тако драстично ремети јавни ред и мир, речено нам је. За почетак, биће појачане патроле полиције и комуналне полиције, а грађани су посаветовани да слободно и без икаквог страха пријаве свако ремећење јавног реда и мира. Пријаву је могуће обавити и анонимно.
Док се ситуација у Бенској бари не смири, станари с правом постављају и питање ко ће да надокнади штету која је причињена на имовини.
Срча дочека децу у парку
Када родитељи ујутру изведу децу у парк, имају шта да виде. Ту где им се деца играју разбацане су и поломљене стаклене флаше. Неретко су родитељи наилазилии на шприцеве. Све је већи број оних људи који говоре о томе да би артешка чесма која више и није у функцији, требало да се сруши и да се уклоне клупе поред ње како се не би организовале журке на том месту. Станари су поред видео надзора, предлагали и да се додатно осветли парк у Бенској бари на начин на који је осветљен простор испред зграде Гласа Подриња и РТВ Шабац.
Н. К.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa