Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Глушци

Венци и имена улица

У атару Орнице (Мачванско село Глушци, према Шапцу и историјској “Бубањи”, месту одржавања Окружне партијске конференције, почетком Другог светског рата), где су пре 20 година у НАТО бомбардовању тадашње државе погинули потпоручник Милан Мијатовић из Београда и десетар Малиша Миловановић из Краљева, припадници 250. ракетне бригаде за противваздушна дејства, крај подигнутих спомен-обележја, њима у част, представници општине Богатић, месне заједнице Глушци, бројна родбина и колеге (садашњи чланови Бригаде), положили су свеже цвеће и венце.
Овом приликом командант бригаде (данас), потпуковник Горан Лекић, нагласио је да су настрадали војници правили заклон за радар, а у 18 часова и 40 минута, кобног дана, пре две деценије на њих је дејствовала непријатељска авијација и том приликом, испуњавајући заклетву дату отаџбини и професији, они су изгубили животе.
- Њихова жртва је света, а сећање на њих вечно. Светао су пример, како се брани своја земља, а припадницима јединице узор на професионалном и патриотском плану, истакао је потпуковник Лекић.
За Слободана Остојића из Глушаца настрадали војници су, имали ту част, привилегију и ризик да непријатељу и смрти часно гледају у очи.
У име СУБНОР Богатића, председник Миољуб Јосиповић, подсетио је да се те 1999. године догодио преседан незамислив у историји светске организације Уједињених нација. Наиме, без објаве рата нападнута је једна суверена, слободна и независна земља. Бомбардовање је трајало 78 дана, а за то време страдало је између осталог доста цивила и причињена огромна материјална штета.
Касније у Етно селу “Авлија” у Глушцима, где је одржан и пригодан уметнички програм у извођењу чланова КУД “Ђидо”из Богатића, председник општине Богатић Ненад Бесеровац, између осталог је рекао да се у тренутку овог бомбардовања налазио, као резервиста на копању ровова у циљу заштите од евентуалне копнене инвазије непријатеља из правца Босне.
- На месту њихове погибије подигнуто је спомен обележје 2000. године. Уверен сам да ће иницијатива Бригаде да неке од нових улица понесу њихова имена бити брзо реализована, јер се на територији читаве државе формира јединствен адрески регистар. Све локалне самоуправе у обавези су да новим улицама и засеоцима дају имена. Ми успешно реализујемо ту идеју, истакао је Бесеровац.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa