Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Симфонија жеља  и потреба
„Жар“, „Наискап“ и „Мушке песме“ ауторке Јелене Ћирић представљене у Богатићу

Симфонија жеља и потреба

Јелена је репрезент мислећег бића, јер је у овој збирци покушала да буде мушки песник, иако је поетеса, поета рођењем. Сваки стих је набој од живота, једна плима љубави коју шаље другима, некада молитвено, некада пожудно, некад наредбодавно и заповедно
У Свечаној сали Општине Богатић бројној мачванској публици недавно је своју поезију представила Јелена Ћирић. Присутнима је, испред организатора догађаја, добродошлицу пожелела Катарина Лазаревић, директорка Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“, а стихове из збирки песама „Жар“, „Наискап“ и „Мушке песме“, поред ауторке, говорили су глумци Шабачког позоришта Иван Томашевић и Анета Томашевић, као и аматери позоришта у Богатићу, Мирослав Перић и Бранислав Ковић.
-Често ме питају одакле инспирација. На почетку сваке од моје три књиге постоји посвета мом мужу Мирославу. То је можда најконкретнији одговор, јер је живот који ми заједно живимо такав да може да буде инспирација. Песници и уопште уметници су људи који за нијансу другачије гледају на свет, додају му боје које можда други људи не виде, или се њима не баве на тај начин. Додају му и некакве димензије које другима нису видљиве и у том смислу сваки тренутак може да буде инспирација. Нечија реч, поглед, неки призор, сцена, разговор са било ким, па тако и ово вече може да буде инспирација, рекла је ауторка, која је поред љубавне поезије, Мачванима представила и парфем "Ерупт", који је сама креирала.
Своја запажања и импресије о стиховима насталим из пера Јелене Ћирић, посебно из збирке „Мушке песме“, изнео је љубитељима поезије др Предраг Тојић.
-Јелена је репрезент мислећег бића, јер је у овој збирци покушала да буде мушки песник, иако је поетеса, поета рођењем. Сваки стих је набој од живота, једна плима љубави коју шаље другима, некада молитвено, некада пожудно, некад наредбодавно и заповедно. Али све у свему, било која да је форма од тога, она је тежња и пут ка љубави. Она је у једном добром и успелом покушају и извођењу својих стихова донела тако дивне стилске фигуре и симболику. Значајна је појава ове збирке песама у ово доба глобализације, где доноси доживљаје супротног пола из свог пола, што потврђује оно Христово гесло да су човек и жена два пола истог бића. Да није написала неку од своје три књиге публика би била ускраћена, јер је у малој корици направила једну симфонију жеља, потреба, намера, остварења и то пропратила дивним илустрацијама, навео је Тојић.
Вече љубавне поезије у Богатићу, уз стихове Јелене Ћирић, употпуниле су нумере које је извео Милан Милосављевић на гитари.
К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa