Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
НОВА ОДБОЈКАШКА АВАНТУРА
ДРАГАН МИХАИЛОВИЋ - ПОЗДРАВ ШАПЦУ И „ГЛАСУ“ ИЗ ИНДИЈЕ

НОВА ОДБОЈКАШКА АВАНТУРА

Одбојка дуго у експанзији. Претходне године стартовала прва професнионална лига. Ангажман заслуга Владимира Грбића.Странци за унапређење техничко-тактичких предиспозиција. Први изазов Куп Азије
Индија, економска сила, многољудна нација, у спортском смислу изазива респект у крикету, хокеју на трави, бадминтону, неким индивидуалним спортовима. Ипак, више од милијарду становника даје огроман потенцијал свугде, па и у спорту. Пре неколико година отпочео је пројекат фудбалске лиге која полако окупља највећа имена, а све више на угледу добија и одбојка. Част и одговорност да буде део великих амбиција, са позиције селектора мушке сениорске репрезентације добио је наш Шапчанин, Драган Михаиловић, прошлогодишњи добитник признања за најбољег тренера Подриња у дијаспори, коју додељује наш и ваш лист.
- Кофери су у припреми, а 15. маја је први радни дан у кампу репрезентације у Бангалору. Нови изазов у каријери. Радујем се и верујем у заједнички успех – започиње разговор ексклузивно за „Глас Подриња“ Михаиловић, званично нови селектор одбојкаша Индије.
Ваш спорт је у све већој експанзији у Индији, у сваком погледу, популарности, улагања...
- Одбојка је у експанзинји већ дуго, не само последњих година. Претходне године су организовали и прву професионалну лигу што је велики корак и показатељ дугорочних амбиција Индуса у нашем спорту. Имају много потенцијала, прва сезона није била само квалитетна, обележена пуним дворанама, сјајном атмосфером, јаким спонзорима, већ и перфектном организацијом. После обавеза репрезентације, почиње ново првенство.
Ко је најзаслужнији за ангажман у далекој земљи?
- Ни мање, ни више, него велики Вања, Владимир Вања Грбић. Наш некадашњи репрезентативац, један од најбољих примача у историји одбојке, задужен је за развој и популаризацију одбојку, члан је Комисије за развој одбојке при Светској федерацији. У једном разговору смо причали о државама које улажу много и желе да ангажовањем иностраних тренера унапреде игру на техничко-тактичком плану, унапредили рад. Част ми је што је неко као Вања у мени препознао тренера који може испунити та очекивања и понуда ми је одмах изгледала изазовно и нисам се много двоумио.
Колико знате о стању одбојке Индије у овом тренутку?
- Није ми индијска одбојка била непозната и пре овог ангажмана. Када сам 2006. године био селектор Уједињених арапских емирата играли смо против Индије на једном турниру организованом у Дубајиу. Тих неколико дана било је довољно да видим велики потенцијал. То су играчи перфектно грађени за одбојку, високи, мршави, борбеног карактера, вредни, брзи. Када је стартовала претходне године професионална лига Индије, био сам у преговорима о преузимању једног тима, но онда се коцкице нису поклопиле. Јесу сада, потписан је уговор и авантура почиње. Од 15. маја, ја сам у Бенгалору. Иначе, ко не зна, самим тим што је Бенгалор центар индијске одбојке, место где је и репрезентативни камп, говори много. Реч је о модерном граду, са 14 милиона становника, који има надимак „силиконска долина Индије“. Најуспешније компаније сектора информационих технологија имају ту седишта, привређују и самим тим су веће шасне за улагања, спонзорства.
Водићете репрезентацију одбојкашки „младе“ нације. Која очекивања од Вас имају челници тамошњег савеза?
- Дугорочни циљ је наставак популаризације одбојке, а то је најлакше кроз резултате. Ускоро нас очекује Азијско првенство. Првих осам екипа ће изборити пласман на квалификациони турнир за Олимпијске игре. Ми циљамо једну од првих осам позиција како би изборили квалификације, а онда да у квалификацијама добијемо још већу медијску пажњу, заслужимо додатну пажњу јавности и да на бази тога, уз нову сезону професионалне лиге, одбојка додатно добије на популарности. Биће то јако тежак задатак, јер наш спорт је све популарнији и јачи у Азији. Имамо сјајне репрезентације Ирана (предводи је Игор Колаковић, помоћник Драган Кобиљски), Аустралије, Кине, Јапана, Кореје...
Када смо разговарали почетком године, били сте ближи останку у Европи.
- У јануару су опције биле: Грчка, Турска и Румунија, међутим ниједна се није показала као добра, једноставно договор није постигнут. Мало је недостајало да уследи повратак у Пољску, имао сам јаку понуду из Турске, међутим када се појавила опција вођења реперезентације велике државе, која улаже и када иза себе имате препоруку Светске одбојкашке федерације, одмах се таква алтернатива издвоји изнад осталих.

Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa