Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Ода слободи
Девети мај - Дан ЕвРопе и Победе над фашизмом

Ода слободи

„Европа неће настати одједном, или према јединственом плану. Градиће се путем конкретних достигнућа која најпре креирају солидарност“, Шуман
Деветог маја 1950. године, Роберт Шуман је представио свој предлог креирања организоване Европе, познатији као "Шуманова декларација" и он се сматра почетком креације онога што данас знамо као Европску унију.
Данас, овај датум је постао европски симбол (Дан Европе) који заједно са химном и заставом, идентификује политички ентитет Европске уније. Дан Европе је прилика за активности и фестивале који Европу приближавају њеним грађанима и народима уз очување свих својих посебних вредности, обичаја и језика.
Град Шабац 9. мај обележава серијом културних активности усмерених ка различитим циљним групама. Игор Марсенић члан Градског већа истакао је значај европских тековина и вредности које Шабац баштини.
-Дан победе и Европе је прави тренутак да се запитамо шта је Европа за нас. Верујемо да је то систем вредности који омогућава поједницу и заједници да напредује. Захваљујући својој одговорној политици и односу према културном наслеђу, Град Шабац је постао једини у Србији који је део паневропске организације "Европа ностра"- навео је Марсенић и позвао све суграђане да се прикључе активностима које су планиране за девети мај.
Ученици Основне школе „Јанко Веселиновић“ и „Ната Јеличић“ у анексу Библиотеке подстакнути предавањем Небојше Цвејића стварали су мала уметничка дела која ће красити хол храма књиге.
-Различитост нас спаја и учењем од других и сами сазнајемо више. Колега Небојша Цвејић је основцима појаснио појам Европе и значај овог датума који као еврпски народ прослављамо. Инспирисани темом и предавањем кроз ликовни изржај деца ће послати поруку вршњацима– рекла је Биљана Богојевић.
Хор Музичке школе "Михаило Вукдраговић" у Музеју шабачких Јевреја извео је Оду радости, а снимак изведбе биће емитован на Дан Европе на званичном каналу „Европа ностра“.
Шапчани који посете неку од установа културе у току прославе Дана Европе и победе добиће беџ или букмаркер са поруком.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa