Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Успешна прошла,  а и ова обећава
66 ГОДИНА РАДА РОБНО ТРАНСПОРТНОГ ЦЕНТРА ШАБАЦ

Успешна прошла, а и ова обећава

Робно транспортни центар „ШАБАЦ“ је 13.априла 2019.године обележио 66 година пословања. Ово је прилика да са директором дипл.инж. Драганом Нинковићем сумирамо остварене резултате у претходној пословној години.
-Могу да истакнем да смо у 2018.години привели крају процес реструктуирања предузећа, започет у сарадњи са локалном самоуправом и надзорним одбором 2014.године. Тада смо заједнички дефинисали принципе пословне политике за које смо сматрали да ће прекинути урушавање имовине предузећа и омогућити његов развој. У потпуности смо се фокусирали на основну делатност предузећа, а то је складиштење и претовар робе у царинском режиму. Такође смо у сарадњи са Слободном зоном Шабац и њеним директором Совранијем Чоњагићем део расположивог простора изнајмили двојици италијанских, једном руском и двојици домаћих инвеститора за потребе производње делова за ауто-индустрију, расхладних уређаја, специјалних боја за ауто-индустрију и на крају услуга штампе папирне амбалаже.
Током протекле четири године број запослених довели смо на меру који је оптималан за несметано обављање основне делатности , вратили смо све кредите које смо користили, на нашимо објектима нема више укњижених хипотека, а све обавеза према држави, добављачима и запосленима измирујемо у роковима доспелости.
Током прошле године коначно смо добили употребну дозволу за водоводну и канализациону мрежу, као и за железнички колосек. Дефинисали смо источну границу предузећа и на међи коначно изградили ограду.
Све горе наведено нам је омогућило да прошлу годину коначно завршимо са добити, а да проценат потраживања које нисмо у могућности да наплатимо сведемо на 0,05% од укупне реализације.
У овој години планирамо изградњу још једног складишта површине од 2000м2, развод интерног оптичког кабла, и увођење видео надзора над свим објектима и даљу диверсификацију услуга. Надамо се да ће то довести до повећања профитабилности предузећа, као и заинтересованости инвеститора за неку врсту јавно-приватног партнерства- истакао је Нинковић.
Процењена вредност имовине предузећа је ЕУР 6.438.207. Већински власник акција је Град Шабац са 59,53% акција.
За потребе рада и развоја РТЦ „Шабац“ поседује у свом власништву 42.23.90 хектара, од чега је 19.00.00 хектара инфраструктурно опремљено и то са: 13.625 метара квадратних затвореног складишно-производног простора. Од тога је јавно царинско складиште површине 4.407 метара квадратних; 5.000 метара квадратних отвореног складдишног простора; 15.600 изграђених саобраћајница; Управну зграду површине 660 метара квадратних; дигиталну колску вагу капацитета 50 тона са атестом; Водоводну мрежу у дужини од 5 километара; Канализациону мрежу у истој дужини и две трафо станице капацитета 3x630 kw.
Робнотранспортни центар „Шабац“ основан је 2. Маја 1953. Године када је одлуком Народног одбора Градске општине одобрено оснивање Обалско транспортне задруге, која 1959. године мења назив и уписује се у судски регистар као „Јединсво“ Задруга за вршење комуналних услуга. Ради усклађивања са Законом 1979. године постају Услужно-транспортна радна организације“Јединство“.
Назив је поново промењен 1968. године и у регистар су уписани као РО „Лука и складишта“. Три године касније усвојен је нови статут предузећа и извршена је регистрација друштвеног предузећа РТЦ Слободна и царинска зона Шабац.
До 2008. године претрпели су још некколико промена имена, а тада је извршена статусна промена спајање уз припајање ЈП „Лука и транспорт“ Шабац Слободној зони „Шабац“ А.Д. Након тога дошло је до измене у структури капитала, тако да акцијски капитал у основном има учешће 89,56 одсто, а друштвени има учешће 10,53 одсто.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa