Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
У ОШ „Јанко Веселиновић“ одржано предавање на тему
„Безбедност деце на интернету“

Деца за компјутером нису безбедна

У циљу подизања нивоа знања деце, родитеља и наставника о ризицима коришћења дигиталних технологија, недавно је у ОШ „Јанко Веселиновић“ одржано предавање на тему „Безбедност деце на интернету“. Емина Бековић, предавач, представник Националног контакт центра за безбедност деце на интернету које је пре две године основало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, истакла је значај превасходно примећивања насиља на интернету, а онда и пријављивања.
-Центар се бави едукацијом и саветовањем родитеља деце и наставника, како да правилно користе дигиталне технолоогије. То је пре свега центар у ком сви могу да пријаве насиље на интернету. Уколико децу неко малтретира, прети, уцењује могу нам се обратити. Апликацијом смо повезани са полицијом, тужилаштвом, центрима за социјални рад, домовима здравља и Министарством просвете, тако да предмет одмах шаљемо и обрађујемо – истакла је Емина Бековић и додала да је степен знања родитеља о ризицима јако низак.
-Након предавања за децу, одржали смо једно и за родитеље на ком смо их упозорили на опасности које вребају путем интернета и на који начин деца могу да се заштите и потраже помоћ. С обзиром на то да смо обилазили доста градова, одзив је одличан, али је свест родитеља о опасностима на ниском степену. Не схватају озбиљност данашњих модерних технологија. Мисле да ако су им деца „на оку“, у кући испред комјутера безбедна. Заправо у данашње време то није баш тако, додала је Бековићева.
Према истраживању Нацоналног контакт центра за безбедност деце на интернету, она најмање причају са родитељима, односно мајке и очеви најкасније сазнају шта се дешава. Деца из страха да им се не одузму мобилни телефон и компјутер неретко проблем крију. Обично се поверавају или другарима или психологу школе. Национални контакт центар за безбедност деце на интернету је анониман баш због тога да би угрожени имали храбрости да позову и пријаве проблем.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa