Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Биографије 70 знаменитих Српкиња

Оне су мењале свет

"Оне су промениле Србију" књига посвећена Српкињама које су својим делом дале значајан допринос развоју земље, али и приметно утицале на токове у оквирима Европе и света, представљена је недавно у Библиотеци шабачкој.
Наш град је био десета станица на путу представљања овог дела, о коме су говориле једна од ауторки Татјана Лош и илустраторка Војислава Танурџић.
Дело је скуп 70 биографија изузетних дама и хероина са ових простора, међу којима су заслужено место нашле и Шапчанке: др Драга Љочић, Персида Миленковић, односно Исидора Секулић и Милева Ајнштајн, које су део живота провеле у нашем граду.
Татјана Лош је списатељица и новинарка из Руме коју лепе успомене вежу за Шабац.
-Много лепих тренутака сам проживела у овом граду, када сам долазила у посету баки и деки у оближњем селу. Драго ми је што је баш ова јубиларна, десета, промоција организована у храму књиге као што је Библиотека шабачка - истакла је Лош и додала да је истраживање о женама које по својој узвишености и моралној лепоти могу да се стоје раме уз раме са светским хероинама носило посебну драж.
- Да бисте написали 70 биографија знаменитих личности, посебно жена, потребан је озбиљан истраживачки рад. То носи дозу одговорности, али и узбуђења, јер имате прилику да сазнате детаље који можда нису раније били познати и представите их јавности на најбољи начин. Жао ми је што није било места за Томанију Обреновић, супругу Јеврема Обреновића, али надам се да ће бити још неког новог дела где ће она заузети заслужено место – истиче Лош.
Књигу су издале "Вечерње новости". Свака биографија обогаћена је уникатним портретима које је посебно за ово издање приредила Војислава Танурџић.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa