Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Научно истраживање

Глобална епидемија гојазности присутна и код нас

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је гојазност највећим проблемом јавног здравља 21. века. Подаци које је изнела СЗО су крајње забрињавајући. Чак 38 милиона смрти годишње у свету узроковано је проблемом гојазности. Ова епидемија захвата све структуре становништва, а нарочито су осетљива деца јер су њихова тела у фази интензивног раста и развоја, те постоји ризик да гојазност проузрокује додатне здравствене проблеме (попут лошег држања тела).
У Шапцу је спроведено научно истраживање у ком су учествовали доктори специјалисти из области педијатрије и спортске медицине, дипломирани физиотерапеут и мастер професори физичког васпитања и спорта. Тестирана су деца школског узраста, а добијени подаци су показали да и у нашем граду постоји негативан тренд високог степена гојазности. Међу испитаним ученицима 23% је гојазно а 15% је у зони предгојазности. У поређењу са доступним подацима на државном нивоу, ови проценти су изразито високи.
Немања Личанин, професор физичког васпитања и спорта наглашава да су основни узрочници гојазности код деце неадекватна исхрана и недостатак физичке активности: "Прво сопственим примером, а онда и едукацијом деце морамо да утичемо на подизање нивоа свести и културе правилне исхране и физичке активности. Заблуда је да је гојазност естетски проблем. To је здравствени проблем и то веома озбиљан."

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa