Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Реализација пројека „Спорт за све“
у ОШ „Свети Сава“

Вежбом до здравља

„Деци са сметњама у развоју и инвалидитетом није омогућено да се, поред школских активности, додатно ангажују у спортским активностима и прикључе некој спортској организацији у граду због недостатка спортских саджаја прилагођених за њих“
Реализација пројекта Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју "Живимо заједно - Шабац" почела је протекле седмице. Пројекат под називом "Спорт је за све" трајаће два месеца, током ког ће до петнаесторо деце са сметњама у развоју похађати спортске активности, које ће водити професор физичког васпитања Владимир Мишић, заједно са дефектолозима, у просторијама ОШ"Свети Сава" у Шапцу.
-Крајем 2018. године родитељи ученика ОШ "Свети Сава" изразили су потребу за додатним физичким активностима своје деце, ван школских часова, када је и настала идеја за овакав пројекат. Јасно је да је два месеца спорта тренутно решење, али се надамо да је ово само почетак и да ћемо током наредне године успети да реализујемо додатне спортске активности за децу са сметњама у развоју. Овим путем указујемо и на огромну потребу породица деце са сметњама у развоју, за додатним активностима током слободног времена која су већини друге деце доступне, док деци са сметњама у разовоју нису. Идеја нашег Удружења јесте да у наредном периоду ради на већем укључивању деце са сметњама у развоју у свакодневне друштвене активности и токове, чиме би добили место у друштву које заслужују, истакла је Јелена Мањенчић, заступница удружења „Живимо заједно – Шабац“.
Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју "Живимо заједно-Шабац" основано је пре седам година. Чланове удружења чине претежно дефектолози различитих профила и други стручњаци. Сви чланови удружења су у свакодневном директном контакту са децом са сметњама у развоју, и имају вишедеценијско искуство у раду са овом популацијом.
-Деци са сметњама у развоју и инвалидитетом није омогућено да се, поред школских активности, додатно ангажују у спортским активностима и прикључе некој спортској организацији у граду због недостатка спортских саджаја прилагођених за њих. То на ову популацију оставља велике последице, па им се, поред већ тешких околности у којима се налазе деца и породице деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, здравствено стање додатно погоршава, истакао је Владимир Мишић професор физичког васпитања и дипломирани кинезитерапеут и додао да управо из тог разлога, кроз овај пројекат желе деци да пруже могућност за додатном физичком активношћу, где ће уз коришћење различитих метода вежбања и активности кроз игру унапредити и очувати своје здравље, развијати моторичке способности и такмичарски дух.
Катарина Томић, директорка ОШ „Свети Сава“ истакла је да већина деце која похађају наведену школу, потиче из социјално угрожених породица, стога су им новчана средства неопходна. Кроз Удружење под окриљем школе решили су да конкуришу за новчана средства. На једном од састанака тима за сарадњу са породицом утврдили су да деца имају здравствених проблема.
-Имају вишка килограма, већина се слабо креће. Неки не могу из здравствених разлога, а неки зато што највише времена проводе у затвореним просторијама. На систематском прегледу у школи, докторка Биљана Павловић подстакла је на неки начин родитеље да размишљају у смеру, како би појачано кретање деце допринело смањењу тежине, истакла је Катарина Томић.
Пројекат ће бити реализован у оквиру школе, у фискултурној сали и школском дворишту, а реализатори ће бити дефектолози и наставник физичког Владимир Мишић.
Физичка активност деце са сметњама у развоју је пре свега усмерена на отклањање и ублажавање недостатака у области психомоторног развоја. Психомоторни недостаци се испољавају углавном у немогућности или несигурности кретања, као и у потешкоћама са координацијом покрета, равнотежом и оријентацијом у простору. Физичко вежбање са собом носи многе предности : не само да доприноси одржавању и унапређивању телесног здравља кроз побољшање основних антропометријских карактеристика, држања тела, смањењу тензија и равнотежи тела, већ и доприноси успешнијем прилагођавању детета захтевима друштвеног живота и окружења.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa