Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Вољени хоби  најлепши посао
УНИКАТНИ РУЧНИ РАДОВИ НА ШАБАЧКОМ БАЗАРУ

Вољени хоби најлепши посао

На Базару старих и уметничких заната у Шапцу пажњу пролазника привлаче штрикане и хеклане патике,
чизме и сандале за бебе и уникатне кецеље за девојчице
Ручни радови се већ дуже година не цене довољно. Све је мање оних који знају да штрикају, хеклају, везу, a и ако знају углавном то раде само за себе. Знање ретко коме може да се пренесе, јер ове вештине се не сматрају модерним по савременим стандардима. Међутим, занимљиви и оригинални модели увек нађу пут до купаца.
На Базару старих и уметничких заната у Шапцу пажњу пролазника привлаче штрикане и хеклане патике, чизме и сандале за бебе и уникатне кецеље за девојчице.
Мала уметничка дела створена од вунице, понекад уз додатке бисера и сјајних каменчића, почела су да настају када је једна Теодора инспирисала своју баку да машину за штрикање замени старомоднијим иглама и хеклицом. Теодора је сада пети разред, а бака Верица креира и даље, за неку другу малу децу. Рођена Ужичанка, почела је да штрика са девет година.
-Први шал и капу иштрикала сам у Чајетини за време зимског распуста. Када сам почињала да радим вуна није била тако лако доступна као сада, па сам парала различите крајиће и од тога мами урадила џемпер. Имала сам срећу да имам две комшинице које су јако лепо хеклале и уз њих сам и ја то научила. Комшинице су ме научиле и да везем и то јако рано. Штрикала сам ручно и другарицама радила сукње, хаљине, комплете, шортсеве..., прича шабачка снајка Верица, рођена Радојевић, а већ 43 године Тарлановић.
Завршила је кројачки занат и након тога купила машину за шивење. Радила је прво у родном Ужицу, а по удаји у Шабац у “Обнови”. Када је фирма пропала почела је да ради сама приватно.
-Моји радови су стигли у Грчку, Немачку, Америку... Радила сам доста за наше глумце у Београду. Када сам почела да штрикам патикице запоставила сам машину. Унуци сам сашила прву кецељу, а она је касније питала да сашијем и њеним другарицама којима су се свиделе. Сада током целог лета продајем своје рукотворине на Златибору и тамо су прави хит, каже Верица.
Супруг Јован помаже, највише у набавци материјала. За израду једних старки за бебе Верици је потребан цео дан, али поред тога обавља и друге кућне послове. За ручне радове каже да су њена велика љубав, а најлепше је када вољени хоби постане и додатни извор прихода.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa