Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
ДА ЛЕЧИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ
У БОГАТИЋУ ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

ДА ЛЕЧИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ

Да би се превазишао претходни модел функционисања, потребне су културолошке и друштвене промене. Када су у Италији затворене психијатријске болнице, сви су били забринути, а данас више нико не поставља то питање и нико није носталгичан. Ми најбоље можемо да лечимо једни друге. Када помогнемо онима који су најкркији у нашем друштву, помажемо самима себи
У Богатићу је, протеклог петка, одржана Међународна конференција под називом „Уједимо снаге да бисмо створили алтернативу негираној институцији“. Скуп је организовао Caritas Šabac, у сарадњи са Комором социјалне заштите. Пројекат је финансирала Европска унија, а реализовали Caritas Šabac, Општина Богатић, Град Шабац, Конзорцијум социјалних кооператива C.O.S.M. из Италије, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и подршку Министарства финансија Републике Србије.
Конференцији је присутвовало више од сто учесника из целе Србије, а у њеном раду учествовали су неки од највећих светских стручњака у области реформе заштите менталног здравља– др Франко Ротели и др Рензо Бон из Италије, као и бројни професионалци из Италије и Србије.
Према речима др Ротелија, једног од наследника чувеног др Базаље, који је покренуо реформу система социјалне заштите у овој области, „италијанском искуству је било потребно да прође двадесетак година да би почело да се примењује“.
- Шездесетих година прошлог века почело је да се доводи у питање постојање психијатријских болница, Законом из 1978. је укинуто, да би се, током наредних двадесетак година, и даље радило на томе. Да би се превазишао претходни модел функционисања, потребне су културолошке и друштвене промене. Када су у Италији затворене психијатријске болнице, сви су били забринути, а данас више нико не поставља то питање и нико није носталгичан. Особе са менталним и интелектуалним потешкоћама су својим примером показале да могу да функционишу у заједници, а захваљујући њиховом бољитку, цела заједница се осећа боље, истакао је др Ротели и додао да морамо да завршимо са политиком искључивања и да радимо на инклузивним политикама.
Београдски надбискуп Станислав Хочевар, председник Caritasa Srbije, нагласио је да је за „све нас важно какву антропологију имамо“.
- Овај догађај је значајан да бисмо схватили да свако од нас има могућност сталног напретка кроз заједницу. Да постанемо хуманији, али и одговорнији. Ми најбоље можемо да лечимо једни друге. Управо зато Caritas има жељу да све повеже и да стоји на страни оних који су најкрхкији у нашем друштву. Када њима помогнемо, помажемо самима себи. Браћа и сестре са посебним потребама најбољи су изазов да у себи пронађемо дубоке изворе излечења, синергије и наде, поручио је Хочевар.
Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић, изразио је захвалност Европској унији на подршци и Caritasu Šabac, који је изабрао Богатић да реализује овај пројекат.
- Три услуге које се пружају у нашој „авлији“- дневни боравак, помоћ у кући и становање уз подршку, веома су важне за наше кориснике. Пресудна је улога Европске уније која, кроз различите пројекте, пружа подршку локалним самоуправама и организацијама цивилног друштва за многе активности, рекао је Бесеровац.
Мирољуб Николић, директор Caritasа Шабац, иницијатор је италијанског модела заштите менталног здравља у заједници, најпре у Шапцу, а од прошле године и у Богатићу.
- Активности које спроводимо већ су коришћене у Италији, од основних и личних до оних који подразумевају уређење животног простора. На италијанском моделу смо видели да би активности требало да буду животне да би помогле корисницима да поврате самопоуздање и квалитет свог живота. У Србији постоји правни и законски оквир, који омогућава услуге у заједници. Сада су потребне идеје, сарадња, енергија и воља да се унапреди положај особа са менталним сметњама у нашем друштву – истакао је Николић.
ОВО ЈЕ ЗЕМЉА ЗА НАС
Скуп је симболично започео песмом „Ово је земља за нас“, коју су извели корисници Дневног боравка. Добродошлицу је пожелео Саша Миловановић из Мачванског Причиновића, који је пре четири године почео да долази у Дневни боравак „Sveta Sofija“ у Шапцу. Однедавно, корисник је „Светог Јована“ у Богатићу.
- Осећам се много боље откако учествујем у разним активностима Дневног боравка. Све је другачије када човек ради и дружи се са људима. Не могу да опишем колико сам срећан, други сам човек.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa