Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
ДАНИ ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Мачванска захвалност је вечна


Парастос, полагање венаца и цвећа, крај гробнице Веселиновића на сеоском гробљу у Глоговцу, а у завршници дводневне манифестације изведен богат културно уметнички програм у цркви Светих апостола Петра и Павла
Мачвани су на достојанствен начин обновили сећање на свог знаменитог земљака Јанка Веселиновића. Из више записа о њему, од којих смо неке чули и у богатом културно-уметничком програму који је овога пута изведен у Богатићу и Глоговцу, приметно је да је Јанко био омиљен међу житењима велике српске равнице, која га је изнедрила. Многе институције у овом крају носе његово име. Између осталог и због тога општина Богатић, Културно-образовни центар, месна заједница Глоговац, те црквене општине Глоговац и Салаш Црнобарски уз помоћ бројних сарадника, потрудили су се да овогодишњој манифестацији “Дани Јанка Веселиновића” дају посебан импулс у чему су и успели.
Првог дана, приликом отварања манифестације печат је дао наступ прослављеног шабачког хора 66 девојака и Мушки певачки хор “Невен”, под управом изузетног музичког педагога, рођеног у овом крају Бранка Ђурковића. Њихово певање је разнежило многа срца, а готово фасцинантни били су и подаци које је о хору 66 девојака изрекао водитељ програма Синиша Благојевић. Он је примера ради поменуо 30 узастопних првих места које је хор остварио широм бивше државе и целог света.
Запажене наступе имали су глумци Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић.”, Бранислав Ковић, који је читао део из романа “Хајдук Станко” и Мина Шанковић која је прочитала награђени литерарни рад ученице Средње школе у Богатићу на тему “Јанкова и моја Мачва” Теодоре Миланковић.
Милана Давидовић, председница Удружења писаца “Јанко Веселиновић”, говорила је своју песму “Огњиште”.
Два пара играча фолклорног ансамбла “Ђидо” из Богатића одиграли су “Мачванску Ђурђевку”, а одржано је и представљање мачванских народних ношњи.
Другог дана манифестације у Глоговцу програм је настављен литургијом у сеоској цркви, парастосом и полагањем венаца и цвећа крај гробнице Веселиновића у Глоговачком гробљу. Служило је свештенство из Шапца и Богатића.
Културно-уметнички програм, овде је одржан у цркви Светих апостола Петра и Павла, где је својевремено био старешина прота Милош, отац Јанка Веселиновића. О историјату села и храма говорио је више Дејан Николић, из Удружења писаца “Јанко Веселиновић”, које је на манифестацији било заступљено прилозима песника Берислава Кузмановића, Бошка Живановића и Милице Машић, најмлађег члана поменутог удружења. Овог пута свој награђени рад прочитала је Теодора Миланковић.
Гост из Републике Српске, новинар и књижевник Тихомир Несторовић, велики заљубљеник у Мачву, поклонио је председнику општине Богатић рукопис своје нове књиге “С краја на крај Мачве”.
Четврти пут за редом проглашен је најбољи историјски роман с именом Јанко Веселиновић по избору Удружења књижевника Србије. Краће образложење дао је Радован Калабић, представник Удружења, истичући да је овога пута победио роман професора Слободана Владушића, “Велики јуриш” у издању Лагуне.
Све у свему дводневни програм манифестације коју је осмислио Културно-образовни центар у Богатићу са сарадницима, општином Богатић, месном заједницом Глоговац, црквеним општинама Глоговац и Црнобарски Салаш, Аматерским позориштем, фолклорним ансамблом “Ђидо” и Удружењем писаца “Јанко Веселиновић”, био је на нивоу имена и дела Јанка Веселиновића.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa