Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Развој културне стратегије
ГРАД ШАБАЦ ПОСТАО ЧЛАН ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЕВРОПА НОСТРА

Развој културне стратегије

„Шабац је спој визије и традиције, што је на неки начин такође политика и стратегија Европе Ностре. Волели бисмо да више градова, не само у Србији, већ у читавој Европи, има приступ култури као најзначајнијем развојном ресурсу.
Представници организација посвећених очувању културног наслеђа „Европа Ностра“, били су протекле седмице гости у Шапцу. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, угостио их је са својим сарадницима у Градској кући, где су на састанку разговарали о плановима који би унаредили живот у нашем граду, као и план изласка града на реку Саву. Окосница састанка била је придруживање Шапца невладиној организацији Европа Ностра, најстаријој организацији за заштиту културне баштине у Европи.
У име града Шапца градоначелник Небојша Зеленовић је потписао Берлински позив на акцију, завршни документ потписан у Берлину, поводом европске године културне баштине. Овај документ је потписао велики број јавних личности, политичара, еминентних уметника и стручњака у области културе. Берлинским позивом на акцију позивају се доносиоци одлука у државама и јединицама локалне самоуправе да култури посвете више пажње и да определе више средстава из свог буџета за културу.
Генерална секретарка „Европе Ностре“ Снешка Квадвлих Михаиловић истакла је задовољство тиме што је Шабац одлучио да постане придружени члан поменуте организације.
-„Европа Ностра“ је најстарија и највећа организација за заштиту културне баштине у Европи, са седиштем у Хагу и канцеларијом у Бриселу. Веома сам срећна што сам могла да дођем и да се поново сретнем са градоначелником Шапца, као и да се упознам са читавом екипом овог града која ради на развијању културне стратегије. Шабац је спој визије и традиције, што је на неки начин такође политика и стратегија Европе Ностре. Волели бисмо да више градова, не само у Србији, већ у читавој Европи, има приступ култури као најзначајнијем развојном ресурсу. Култури као нечему што повезује све грађане једног града – истакла је Снешка Квадвлих Михаиловић и додала да је импресионирана амбицијом и жељом да се овај град повеже са реком која је велики драгуљ града Шапца, са Тврђавом у којој су корени града и са осталим институцијама као што су библиотека, позориште, музеј...
- То је читава серија културних институција и природних лепота која се повезује у складну целину, а све у интересу квалитета живота грађана. Похвалила бих овом приликом градоначелника Небојшу Зеленовића и његове сараднике и подржала у свим плановима. „Европа Ностра“ је разграната мрежа, а ја се надам да ћемо моћи да допринесемо саветима како би се планови реализовали, истакла је Снешка Квадвлих Михаиловић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је овом приликом да култура није никакав луксуз, већ насушна потреба, не само града Шапца већ и читаве Србије.
-Не можемо да спасемо Србију ако немамо културу. Из тог разлога град Шабац за културу одваја 7 одсто свог буџета. Радимо културну стратегију нашег града, а верујемо у будућности и стратегију развоја културе Србије, у којој ће најзначајније место бити управо за културу. Два одсто националног буџета за културу може драматично да промени начин на који се одвија редован живот у нашој држави и на томе ћемо интензивно радити – истакао је Зеленовић и додао да сматра да оно што је традиција и наше наслеђе, мора да се сачува.
- Желимо да сачувамо нашу Тврђаву и мислимо да је по томе град Шабац најважнији контрапункт ономе што је данас државна политика у Србији, у Београду, а то је да излазак на реку Саву они виде кроз пројекат „Београд на води“, а ми кроз „Сава парк“. Мислимо да на овај начин можемо да сачувамо и оплеменимо живот у нашем граду, додао је Зеленовић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa