Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Примена ИТ технологије у пољопривреди
САВЕТОВАЊЕ И ПРЕЗЕНТАЦИЈА
БИОСЕНСЕ ИНСТИТУТА У У ШАПЦУ

Примена ИТ технологије у пољопривреди

Висока пољопривредна школа струковних студија и Градска управа града Шапца организовали су саветовање и презентацију БиоСенсе института из Новог Сада.
Институт БиоСенс на Универзитету у Новом Саду међународно је признат мултидисциплинарни научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИКТ решења у пољопривреди, прехрамбеном сектору, екологији, заштити животне средине и шумарству - секторима од највећег значаја за Србију па и Европу.
Присутне је на овом скупу поздравио Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца. Он је нагласио да је Шабац изузетно поносан на чињеницу да је пољопривредни крај и на Високу пољопривредну школу.
- Ми смо град који има јасну визију и циљ - хоћемо да сви наши пољопривредни произвођачи боље живе и више зарађују од посла којим се баве. Из тог разлога, заједно и у договору са њима креирамо мере подстицаја и пружамо им логистичку подршку. Мере које су до сада дале најбоље резултате су подстицај бушења дубинских бунара, регресирање осемењавање крмача, субвенционисање куповине квалитетне уматичене приплодне стоке, набавка противградних ракета, кредитна подршка, односно, суфинансирање камата на пољопривредне кредите, а за ову годину имамо још неколико нових мера, од којих бих издвојио субвенционисање куповине кошница са ројевима пчела, подршка за заштиту географског порекла производа, као и меру подстицаја за наводњавање системом кап по кап у кукурузу и соји рекао је Костадиновић.
Он је нагласио да је Шабац једини у Мачванском округу, и скоро једини у Србији, који ће субвенционисати анализу земљишта.
- Иако Министарство пољопривреде више не спроводи ову меру, Град Шабац ће наставити то да чини из разлога што сматрамо да је то јако битно за наше пољопривреднике јер анализа земљишта представља крвну слику тла на основу које ће пољопривредници применити праве агро мере а тиме и донети себи значајну уштеду - додао је он.
Костадиновић је истакао да саветовање представља још један корак ка унапређењу пољопривредне производње.
- Драго нам је што смо у прилици да подржимо овакво једно саветовање које ће сигурно бити на корист нашим пољопривредним произвођачима - закључио је заменик градоначелника.
Поред тога што представљају значајан научни допринос, резултати истраживања Института БиоСенс помажу земљама и регионима да се ускладе са стандардима у пољопривреди и заштити животне средине као што су Cross Compliance, Integrated Crop Management i Organic Farming, који су у складу са заједничком пољопривредном политиком Европске уније и који ојачавају улогу пољопривреде у праћењу одрживог, паметног и инклузивног раста, потпомогнутог иновацијама и употребом напредних ИКТ система.
Институт БиоСенс подстиче блиску сарадњу истраживача из више ИКТ дисциплина (нано и микроелектроника, комуникација и обрада сигнала, даљинско очитавање и ГИС, роботика и мехатроника, откривање знања) као и области које се односе на живи свет (пољопривреда, екологија, заштита животне средине, шумарство, итд.). Институт обухвата 68 истраживача из различитих области (укључујући 28 доктора наука), који раде у најсавременијим лабораторијама, водећим у овом делу Европе.
Циљ скупа је био да се пољопривредницима, студентима и ученицима представе напредна ИКТ решења у пољопривреди. У препуној сали амфитеатра Високе пољопривредне школе струковних студија, представници БиоСенс института су говорили о својим активностима а у другом делу скупа је свим заинтересованим објашњавана јединствена АгроСенс платформа која пружа пољопривредницима велику помоћ.
Образовање кључно за модернизацију
- Шабац је увек предњачио у иновацијама тако да је ово само наставак тих стремљења да будемо у току са европским и светским достигнућима у науци. Сматрамо да је образовање ученика и студената кључно у модернизацији српске пољопривреде па смо стога и иницирали један овакав догађај, који је окупио готово 200 заинтересованих. Уверен сам да је ово само почетак једне дугорочне сарадње са БиоСенс институтом која кроз даљу сарадњу треба да донесе значајне реформе у концепту развоја српске пољопривреде - истакао је професор на Високој пољопривредној школи струковних студија др Горан Стојићевић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa