Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Утицај падавина на усеве

Сетва кукуруза овог пролећа доста личи на сетву пшенице јесенас. Као што није било падавина и довољно влаге да се сетва стрних жита одвија нормално у оптималном року и ницање буде успешно па се последице тога сада виде, тако и при сетви кукуруза није било довољно влаге па се сетва продужила и било је бојазни какво ће бити ницање.
Ипак можемо рећи да је ницање вема добро, тако да на тим парцелама које су посејане почетком априла усев кукуруза се налази у фази 4. и 5. листа, и то је на око 30 %, док је на осталим у фази ницања и 2. листа.
У овом моменту можемо рећи да падавине нису сувишне и да недостаје влаге у дубљим слојевима земљишта односно свим усевима су падавине неопходне. Оно што смета јесте улазак у њиве повртарима за садњу као и за косидбу луцеришта и осталих легуминоза.
Потребно је сада више топлих дана са већим дневним температурама јер су ове испод просека, како би сви јари усеви наставили неометан пораст. Са овим падавинама појачаће се интензитет напада болести и инсеката а улазак у њиве ће бити отежан услед расквашеног земљишта, тако да ће и заштита бити отежана али се ипак саветује да се искористи први момент и уђе у њиве како би се та операција веома важна ипак урадила.
Интезиван напад болести у стрним житима може смањити принос и до 70% који је већ умањен закаснелом сетвом. Неопходно је што више сачувати лисну масу посебно лист заставичар који је чувар приноса. После ових киша бујаће и корови јер неће имати велику конкуренцију културних биљака које нису довољно развијене, тако да се мора што пре радити прскање како би се корови што пре уништили.

ПССС Шабац Светлана Златарић Саветодавац за ратарство

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa