Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Слобода нема цену
НА ДОЊОШОРСКОМ ГРОБЉУ ОБЕЛЕЖЕНА 74. ГОДИШЊИЦА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Слобода нема цену

“На овом месту, сахрањене су жртве фашистичког терора, борци, родољуби. Ово место чини нас достојним живота у слободи” – рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. “Овде смо дошли поносни на своје претке, њихову храброст и спремност да своје животе оставе на бојишту у замену за слободу наших и будућих генерација” –истакао је Владимир Нинковић, председник Градског одбора СУБНОР-а
Шабац је 74. годишњицу победе над фашизмом и ове године обележио полагањем венаца на споменик палим борцима на Доњошорском гробљу. Венце су положили представници Града, Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења војних пензионера, Удружења потомака палих бораца ратова од 1912. до 1920. године, Комунистичке партије, Градског одбора Социјалистичке партије Србије, покрета Зоран Бортић - шабачки социјалисти и ученици Стручне хемијске и текстилне школе.
Химну Србије извео је хор Музичке школе "Михаило Вукдраговић". Окупљенима су се обратили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Градског одбора СУБНОР-а Владимир Нинковић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подсетио је да се широм Европе 9. мај обележава као Дан победе над фашизмом и Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата 1945. године и почетак стварања Европске уније, пет година касније.
-Ове године обележава се 74. годишњица завршетка Другог светског рата и 69 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније, заједнице која почива на усклађивању интереса нужних за развој економије и за процес удруживања земаља које су дуго раздвајали крвави сукоби. Највећи рат у историји човечанства трајао је скоро шест година, однео је, према неким проценама, 50 милиона живота, према другим око 80 милиона. У њему је учествовала чак 61 држава, а једна од најстрашнијих последица је велики број цивилних жртава, између 38 и 55 милиона. Ако говоримо о нашим просторима, Државна комисија некадашње Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло милион и 706 хиљада особа, међу њима више од 300.000 бораца, навео је градоначелник.
Зеленовић је истакао да је Шабац током Другог светског рата доживео неке од својих најтежих тренутака: страдања током и након немачке казнене експедиције у јесен 1941. године, постојање три логора кроз која је прошло на хиљаде цивила, ликвидације и убиства, што је учинило Шабац стратиштем и трагичном жртвом безумног уништавања.
-На овом месту, сахрањене су жртве фашистичког терора, борци, родољуби. Ово место чини нас достојним живота у слободи. Зато овде обележавамо најславнији дан у историји модерне Европе. Дан када је побеђено највеће зло 20. века – фашизам. Дан победе над фашизмом је и дан када су створени темељи модерне и уједињене велике европске породице, чији смо део, која је наша прошлост, садашњост и будућност. Европа је тло наше историје, нашег идентитета, наших борби, наш хоризонт, склониште и нада у бољу будућност, рекао је Небојша Зеленовић.
Градоначелник је истакао да се сваког 4. маја одаје почаст свима који су пали на антифашитичком путу и подсетио да не смемо дозволити понављање грешака из прошлости.
-Свесни важности дијалога и толеранције и чињенице да се демократија гради на дужи период, у виду укорењене традиције, са овог места опомињемо да се у Србији појам фашизам претворио у псовку која би требало да дисквалификује политичке противнике. То је неука и неодговорна злоупотреба појаве која је на трагичан начин обележила 20. век. Вредност антифашизма се оспорава због тога што смо кратког памћења и што не постоји култура сећања. Кад бисмо се сетили и мислили о томе да је 50 милиона људи страдало у Другом светском рату од те злочиначке и расистичке идеологије, онда бисмо другачије гледали на нашу позицију која је историјски била антифашистичка и питали се: "Ко смо ми без антифашизма?”, рекао је градоначелник.
Према Зеленовићевим речима, насиље је данас свакодневна слика и тако се оно представља као обично. Мора се јасно одредити да је то нешто лоше, непожељно и кажњиво, да је насиље нељудски чин, да се нетолеранција према другоме неминовно претвара у агресију.
-Мора се знати да дијалог није само пука техника вођења мисли већ много више од тога: то је остваривање другог и другачијег начина живљења, превођење друштвених сукоба у духовне спорове. Морамо се сећати да бисмо напредовали као појединци, као друштво, као држава. Шабац је отворен град који уважава различитости и негује дух толеранције, где су слобода и правда врхунске вредности које су нам потребне да бисмо имали модерно, стабилно и развијено друштво и били део велике европске породице, навео је Небојша Зеленовић.
Владимир Нинковић, председник Градског одбора СУБНОР-а Шабац подсетио је да је, без обзира на високу цену, народ са овог подручја ризиковао и дао животе да генерацијама потом остави слободу као неотуђив дар. Рекао је да су сама појава фашизма и нацистичке идеологије оставили трагичне последице које надилазе све познате трагедије у историји цивилизације.
-Због бескрајног поштовања према борцима, херојима и жртвама фашистичког терора и опомене човечанству да је рат цивилизацијско зло, не могу а да не поменем број погинулих у Другом светском рату, и иако то радим по ко зна који пут са овог места, увек ме обузме језа и страх од њих. Овај рат, као најкрвавији војни сукоб у новијој историји, захватио је 61 државу на четири континента са 1,4 милијарде становника. У њему је било ангажовано више од 110 милиона војника зараћених страна а укупни губици су преко 55 милиона погинулих и 35 милиона тешко рањених. Само je CCCP имао око 25 милиона погинулих бораца. Тадашња Југославија имала је 1.706.000 погинулих од чега 305.000 бораца НОВЈ док су 405.000 бораца били тешки ратни инвалиди, истакао је Нинковић.
Навео је да је Шабац са Мачвом и Поцерином такође дао огромне жртве, преко 5.000 погинулих, али је изнедрио и осам народних хероја: Добросава Радосављевића Народа, Миодрага Митровића Јарца, Александра Станковића Лалу, Веру Благојевић, Драгана Срнића Падобранца, Петронија Јовановића Комирићанца, Живана Жићу Марковића и Милорада Мићу Станојловића, подсетио је Нинковић на имена хероја и подвукао да они не смеју бити заборављени иако су њихова имена избрисана са назива улица у граду.
-Овде смо дошли поносни на своје претке, њихову храброст и спремност да своје животе оставе на бојишту у замену за слободу наших и будућих генерација. Бранити своју земљу у рату и чувати мир и слободу је част и храброст. Изгубити живот да би будућа поколења живела у слободи је херојство, највећа људска врлина и духовна светиња. Зато се ми на овом светом месту клањамо и заклињемо да ћемо чувати слободу, градити мир, волети и бранити отаџбину, чинити је богатијом и лепшом за живот, да ћемо стварати нови живот и нову младост као услов свеукупног напретка. Градићемо живот без ратова, националне и верске мржње, навео је Нинковић.
“Слава им и хвала” порука је која је и ове године послата свима који су животе дали да бисмо ми живели у миру и слободи.
Слобода је драгоцена
-Слободу данас освајамо знањем, слободу данас бранимо културом, само слободни -способни смо да промишљамо и доносимо добре одлуке. Зато је потребно да стварамо и негујемо унутрашњу слободу како бисмо били самосвесни појединци који слободно живе и доприносе слободном друштву и држави по мери својих грађана. Слобода је гаранција савременог друштва али она није безусловна - слободни смо све док не прекршимо законе друштва и државе у којој живимо. Слобода се изражава слободом говора, избора, слободом мисли и кретања, а када нам је то ускраћено - тек онда можемо да схватимо колико нам је управо слобода драгоцена. Само слободни можемо да одлучујемо о бољем животу и извесној будућности. Шабац је средина која ствара услове за то, поручио је градоначелник Зеленовић испред споменика палим борцима.

М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa