Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Култура и слобода
Манифестација Ноћ музеја 18. маја

Култура и слобода

Манифестација Ноћ музеја у Шапцу 18. маја од 16 до 24 сата. Занимљиви програми на више локација у граду. Библиотека шабачка, Народни музеј, Музеј шабачких Јевреја, Културни центар, Шабачко позориште и Школа примењених уметности отварају врата за посетиоце
Након године војевања и великих победа, долази дуго очекивана слобода и због тога је она тема окосница 16. Ноћи музеја, која бити одржана 18. маја на више од 50 локација у Србији. Град Шабац и установе културе традиционално се прикључују Манифестацији. Посетиоце очекује занимљив и разноврстан програм на више локација. Заинтересовани могу посетити Библиотеку шабачку, Народни музеј, Музеј шабачких Јевреја, Културни центар, Шабачко позориште и Школу примењених уметности.
-Ове године смо одлучили да направимо мали заокрет ка сажетијем и концентрисованијем деловању. Сматрамо да је ефектније да учествују градске установе културе, јер већ имају дефинисане програме и партнере са којима сарађују. Култура је суштинска потреба свих људи без обзира на друштвене категорије и неопходно је да буде доступна свима - рекао је члан Градског већа Игор Марсенић и позвао све суграђане да посете неку од установа културе у Ноћи музеја.
Народни музеј
Изложба „Како смо се волели“ доноси седам прича из прошлости и једну будућу коју ће креирати посетиоци. Фокус је на наративима које доноси ово осећање и буђење помало заборављене емпатије.
-Нама из Народног музеја је важно да нагласимо да се овогодишња европска Ноћ музеја догађа на Интернационални дан музеја (18. мај). Кровна организација, Иком, датум обележава под слоганом „Музеји као културни хабови - будућност традиције“. Сви имамо прилику да промишљамо о будућности традиције. То је стратешки правац који треба да позиционира установе не само на светском, него и на локалном нивоу у правцу одрживе културе. Олучили смо се за помало другачију изложбу. Кроз историјске прегледе говорићемо о љубави, али и о специфичним шабачким причама. Интригантна је управо осма прича коју ће креирати посетиоци изложбе. Трудимо се да представимо животне приче. Стална поставка током дана је отворена за све суграђане и госте - појаснила је директорка Народног музеја Нела Тонковић.
Библиотека
шабачка
У Библиотеци шабачкој у оквиру Манифестације ће бити приказана изложба рукописа Оскара Давича „Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи“, ауторке мр Соње Бокун Ђинић. У осмишљавању поставке учествовали су и уметници из групе „Комбинарт“. Приказани рукописи сведоче о песниковом књижевном раду од педесетих до краја седамдесетих година прошлог века.
-На овај начин Библиотека шабачка обележава 110 година од рођења и 30 година од смрти Шапчанина Оскара Давича, чији се књижевни, рукописни архив, чува у Завичајном одељењу Библиотеке шабачке и садржи рукописе седам романа, преко 200 есеја и записа поетике и полемике о природи и улози књижевности, схватању традиције, о друштвеним и културним појавама у владајућем идеолошком контексту. У рукописном архиву Давича посебне збирке су фотографије, преписке, имовинско-правна документа, позивнице, чланске карте, пропуснице које ће Шапчани имати прилику да погледају у Ноћи музеја - истакла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Културни центар
Изложба радова младе београдске керамичарке Иве Бркић, „Моје омиљене ствари“ биће представљена у Галерији Културног центра.
-Тражећи нову, добру идеју за Ноћ музеја одлучили смо се за Иву која ће гостовати са сјајном поставком. Необичну причу чине предмети од керамике и естетика експоната подсећа на магични и чудесни свет Алисе. Као врхунски керамичар Ива Бркић је председница керамичке секције Удружења ликовних стваралаца Србије, једна од оснивачица Галерије 1250, која негује само уметност керамике што се може видети кроз њен суптилан уметнички израз - рекла је директорка Културног центра Соња Петровић Јагић.
Књижара Културног центра биће отворена током трајања Ноћи музеја од 16 до 24 сата.
Шабачко
позориште
Из градског театра поручују да смо сви живе књиге, експонати, фикција, поезија, историја и непресушни извор информација. Због тога организују ОК Библиотеку у ноћи културе.
-Жива библиотека је занимљива драмска форма која се обично користи у контексту људских права и цивилног друштва. Драго ми је да ће овај вид комуникације грађана бити заступљен у Шабачком позоришту током Ноћи музеја - истакао је Марсенић.
У Музеју шабачких Јевреја ученици и професори Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ од 19 часова извешће нов репертоар камерне музике.
Изложбом фотографија Ружице Ристивојевић и Петра Јовановића Школа примењених уметности доноси младалачку енергију у вече уметности и сазнања.
Сатница овогодишње Манифестације је незнатно промењена. Установе културе своја врата за посетиоце отварају у 16 часова, а затварају у 24. Улаз у све институције је бесплатан.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa