Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
СМЕЛОСТ ЗА НОВА ДЕЛА
24. ИЗЛОЖБА ИКОНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

СМЕЛОСТ ЗА НОВА ДЕЛА

На овогодишњи конкурс приспело је 87 икона од 76 аутора из целе земље. Трочлани жири у саставу: Слободан Кајтез, професор на Факултету примењених уметности у Београду, Биљана Јовановић, професор на Академији СПЦ у Београду и Соња Петровић Јагић, историчар уметности из Шапца, за излагање је одабрао 40 икона од 35 аутора. Награду је добио Миодраг Милутиновић из Београда
У Галерији Културног центра Шабац, у петак је свечано отворена традиционална 24. Изложба икона, која сваке године најављује тематски циклус изложби у овој институцији културе. Изложени су радови који су настали по устаљеним канонима српске средњовековне уметности, као и они имају савремени ликовни израз.
- Приметно је да је савремена икона настала у контексту 21. века, у виду новог животног контекста и живе црквене уметности, која тражи ликовни језик који комуницира слојевитом и новом стварношћу. Мото ове изложбе, која је једна од најквалитетнијих до сада, може бити: „Имајмо смелости за нова дела, нове иконе“, истакла је на директорка Културног центра, Соња Петровић Јагић и додала да се, оснивањем Академије СПЦ за уметност и конзервацију, појавило доста младих и талентованих иконописаца.
На овогодишњи конкурс приспело је 87 икона од 76 аутора из целе земље. Трочлани жири у саставу: Слободан Кајтез, професор на Факултету примењених уметности у Београду, Биљана Јовановић, професор на Академији СПЦ у Београду и Соња Петровић Јагић, историчар уметности из Шапца, за излагање је одабрао 40 икона од 35 аутора. Награду је добио Миодраг Милутиновић из Београда „за невероватну представу Богородице, у којој је показао да се комбинацијом класичног иконописа и савременог сликарства може постићи један изванредан уметнички ниво“.
- Драго ми је да сам добитник награде на изложби која има озбиљну традицију и која је значајан показатељ савремене црквене уметничке сцене, нагласио је Милутиновић, који је, по завршетку Академије за уметност и конзервацију, докторирао фреско сликарство на Академији примењених уметности у Београду. На отварање изложбе стигао је из Пољске, где ради на обнови православног манастира из 16. века.
Такође, жири је похвалио младу уметницу из Словачке, Тину Стефани Гомбитеву, „која се издвојила сјајним цртежом, композицијом и необичном атмосфером на икони Свети столпници Симеон и Давид“.
Изложба икона отворена је до суботе, 18. маја.
ИКОНА МОРА БИТИ ИЗВОРНА
Икона носи поруку духа оригинала и као преносилац поруке мора бити изворна. Исконска форма омогућава ново рођење овог духовног импулса који је ступио у живот са праликом. Треба истаћи да се појам индивидуалног у иконописном сликарству не истиче у смислу личног, већ се увек, по правилу, сматра стилском интерпретацијом полазног канонизованог система. Овим је такође јасно да се појам копије у иконописном сликарству битно разликује од истог појма у модерном сликарству.“
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa