Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
ГОВОРЕ ГРОБОВИ РАТНИКА
ЗАБОРАВЉЕНИ СРПСКИ ВОЈНИЦИ НА ПОДРУЧЈУ
КАЈМАКЧАЛАНСКОГ БОЈИШТА У МАКЕДОНИЈИ

ГОВОРЕ ГРОБОВИ РАТНИКА

Кајмакчалан, највиши врх планине Ниџе, на граници Северне Македоније према Грчкој, познат је као поприште најжешћих борби на Солунском фронту током Првог светског рата. На њему је подигнута спомен-капела, где се налази урна у којој је сахрањено српско срце швајцарског лекара Арчибалда Рајса. Јужно од капеле је костурница српских војника у којој се налазе остаци палих бораца. Међутим, на подручју кајмакчаланског бојишта у Македонији, у сваком селу постоји (или је постојало) гробље српских ратника. Заборављено и затрављено.
- Пре десетак година, одлучили смо да нешто учинимо на проналажењу и уређењу многих неприступачних гробова у Македонији. Отишли смо и пронашли неколико гробаља која су била у страшном стању, запуштена, зарасла у коров и шибље. Од тада, сваке године уређујемо српска гробља расута на падинама Кајмакчалана, са македонске стране, каже Бранислав Станојевић, члан Удружења за неговање и чување српске баштине Кајмакчалан.
Сетили смо се Зејтилника и неисказивих емоција које сваки Србин осећа на том месту. И песме: „Ово је Србија, говоре гробови ратника из славног времена“.
У Македонији је ситуација другачија него у Грчкој, а Кајмакчалан је део нашег националног бића.
Војин Поповић, познат као војвода Вук, био је српски четнички војвода , који је учествовао у борбама за Македонију, балканским ратовима и Првом светском рату, као командант Добровољачког одреда на Солунском фронту. Погинуо је на Старавинском вису.
- Обележили смо место где је погинуо једном плочом на камену и поставили параклис да би људи могли да запале свећу. Параклис смо прво вукли колицима, а онда је носили. Тешка је седамдесет килограма, а терен неприступачан. Када смо завршили, помолили смо се и запалили свеће.
После деценије ентузијазма, држава је ове године „прискочила“ Удружењу у помоћ. На основу подршке Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови су одлучили да направе изложбу и документарни филм да не буду заборављени они који су животе дали да бисмо ми данас живели.
- Желимо да људи знају за то место. Тамо, где је велики број младих Срба погинуо, сада је пустиња. Срећан си кад сретнеш пса.
ЗАСИЈАШЕ
ГРОБОВИ
СОЛУНАЦА
Шапчани имају прилику да виде изложбу Српска војничка гробља Драгана Васића. Свечано отварање заказано је за петак, 18 часова и 30 минута, у Парохијском дому Саборног храма у Шапцу. Пројекција документарног филма Засијаше гробови Солунаца Милоша Мељанца почиње након тога, у 19 часова.

ОВО ЈЕ СРБИЈА
Ово је Србија
говоре гробови ратника
из славног времена
Цветови као од вина
стихови ратних судбина
још цветају као некада
крај Дрине, са цветних ливада
Проћи ћеш путеве дуге
видећеш крајеве друге
понеси одавде један цвет
нек’ сви виде, нек’ зна цео свет
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa