Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
ДРУЖЕЊЕМ ДО  ЗДРАВИЈЕГ ЖИВОТА
У МАЈУРУ ШКОЛИЦА СПОРТА ЗА ДЕЦУ
СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

ДРУЖЕЊЕМ ДО ЗДРАВИЈЕГ ЖИВОТА

Деца ће уз помоћ тренера и различитих врста игара имати физичку активност која ће бити од значаја за развој и боље функционисање. Ово је још један од начина за подстицање њиховог психомоторног развоја уз друге ствари које су им доступне
Шест месеци након оснивања Удружења „Да будемо сви једнаки“, удружење коначно почиње да остварује један од својих првих циљева, а то је увођење школице спорта. Тома Којић, председник карате клуба „Соко“ уступио је простор за вежбање у Мајуру, деци са сметњама у развоју којима ће професор физиког васпитања Мирослав Крстић, држати часове волонтерски.
- Удружење је наставило да спроводи активности и да се бави члановима. Деца ће уз помоћ тренера и различитих врста игара имати физичку активност која ће бити од значаја за развој и боље функционисање. Мислим да је ово веома хумано и корисно, а и родитељи ће моћи да предахну и да оставе своје дете на сигурно место. Часови се не плаћају и сва деца су добродошла. Родитељима ово највише значи јер третмане овог типа иначе плаћају. Циљ нам је дружење, упознавање и унапређење квалитета живота деце, истакла је Катарина Ивановић, председница Удружења „Да будемо сви једнаки“.
Доктор Дејан Павловић, члан Управног одбора Удружења „Да будемо сви једнаки“, истакао је да је деци са сметњама у развоју физичка активност потребнија него деци која се свакодневно баве спортским активностима.
-Ово је још један од начина за подстицање њиховог психомоторног развоја уз друге ствари које су им доступне. Сви они посећују и бањска лечења да би исправили своје деформитете кичме или друге телесне недостатке, тако да је ово одличан начин да током целе године раде на кондицији и самим тим подигну своје физичко и ментално здравље на виши ниво. Очекујемо да у наредном периоду, од следеће школске године, то буде један од програма који ће Удружење моћи да финансира преко неког пројекта, истакао је доктор Павловић и захвалио се Томи Којићу на уступљеном простору за вежбање.
- Тома Којић, иначе, континуирано спроводи акцију „Чеп за хендикеп“, скупљајући чепове који се предају одговарајућим Удружењима који од новца који се добије купују помагала, инвалидска колица и осталe потребне ствари за своје чланове. Верујем да су и сви родитељи такође захвални. Наравно, не треба изоставити упутити захвалност ни професору Мирославу Крстићу који је изразио жељу да нам помогне, рекао је доктор Павловић.
Према речима Мирослава Крстића, наставника који се први пут сусреће са вежбањем са децом са сметњама у развоју, почетак је битан како би остали људи видели ефекат и прикључили се.
- Деца ће у школици радити на развоју моторичких способности, а самим тим ће развијати и когнитивне способности. Мислим да би деци са сметњама у развоју физичка активност требала да буде свакодневица. Требало би да што више вежбају и буду у природи чега треба и родитељи да буду свесни. Програм ће бити прилагођен наравно њиховим потребама. Радићемо вежбе корективне гимнастике које су им највише потребне. Већина деце са сметњама у развоју има склоност ка деформитетима тела, па самим тим треба што више да јачају своју мускулатуру, што ће спречити настанак деформитета, истакао је Мирослав Крстић, професор физиког васпитања.
К.Ј.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa