Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Лековитост уметности
ОДРЖАНА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА У ЦИЉУ
ПРИКУЉАЊА СРЕДСТАВА ЗА ПОМОЋ ОШ „СВЕТИ САВА“

Лековитост уметности

„Уметност генерално утиче лековито на све, а на децу са сметњама у развоју посебно. Њима креативност и кроз музику и кроз ликовно стваралаштво доста помаже, што је и доказано“
Хуманитарна акција под називом „Уметност - Хуманост“, одржана је протекле седмице у Културном центру поводом скупљања нованих средстава за потребан материјал ОШ „Свети Сава“. Организатори су били Мирјана Јекић, професор клавира у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“, Бранка Костадиновић, професор сликарства у Школи примењених уметности и директорка ОШ „Свети Сава“ Катарина Томић.
У оквиру манифестације, одржана је трибина посвећена утицају уметности на децу са сметњама у развоју, на којој су говориле Невена Јовић, психолог запослен у Музичкој школи и Тања Мијатовић, дефектолог у ОШ „Свети Сава“. У исто време реализована је и радионица са децом из ОШ „Свети Сава“, коју су припремила деца из Школе примењених уметности, а након тога била је продајна изложба радова ученика прве године Школе примењених уметности. Догађај је употпунио концерт ученика Музичке школе, као и дечији хор професорке Соње Грујић.
Заменик градоначелника Душан Костадиновић истакао је приликом отварања изложбе да дубоко верује да је сврха политике стварање бољег друштва.
-Сматрам да мотив младим људима треба да буде стварање бољег друштва, те гледајући ученике Музичке школе и Школе примењених уметности, који су се удружили како би учинили добро дело за другаре из ОШ „Свети Сава“, одговорно тврдим да град Шабац може да буде јако поносан на своју омладину. Њих је удружио хумани гест, којим желе да скрену пажњу на важне теме. Они нас подсећају да нико у нашем друштву не сме остати по страни, да сви имају једнака права и да сви заслужују једнаке прилике – истакао је Костадиновић и додао да са овог догађаја потиче порука другарства и пријатељства, која све нас треба да опомене да постоје људи у нашем окружењу којима мали знак пажње може много значити.
Бранка Костадиновић истакла је да су кроз радионице које су спровели у дело деца изразила своју креативну страну.
-Јако су маштовита, слободна и искрена у свом раду. Зато и јесу ученици Школе примењених уметности били ту да им помогну да се вербално и креативно изразе. Уметност генерално утиче лековито на све, а на децу са сметњама у развоју посебно. Њима креативност и кроз музику и кроз ликовно стваралаштво доста помаже, што је и доказано, рекла је Бранка Костадиновић.
Да је организовање трибине на тему „Како уметност утиче на развој деце са сметњама у развоју“ веома битно, посебно за родитеље деце са сметњама у развоју, истакла је Катарина Томић, директорка ОШ „Свети Сава“.
-Надам се да је трибина била значајна и да је бар мало утицала на буђење свести код одраслих људи, родитеља који можда нису довољно широко усмерени, на све могућности које бављење вештинама пружа деци. Надам се да ће родитељи деце са сметњама у развоју после овога бити усмерени на друге приоритете и могућности које би њиховој деци могле да допринесу, а о којима нису размишљали. Такође, то важи и за остало грађанство. Био би ред да се сви укључе у функционисање породица које имају децу са сметњама у развоју – навела је Катарина Томић.
На хуманитарној акцији прикупљено је око 10.000 динара, а Мирјана Јекић, изјавила је да су средства припала искључиво ОШ „Свети Сава“ којој је финансијска помоћ увек потребна.
К.Ј.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa