Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Воће као инспирација
ВЕСНА ЛАЗИЋ СПОЈИЛА ЉУБАВ ПРЕМА УМЕТНОСТИ СА ПОТРЕБОМ ДА ДЕЦИ ЗАМЕНИ СЛАТКИШЕ

Воће као инспирација

Декорацијом почела је да се бави не би ли своју децу натерала да уместо слаткиша једу воће.
Радити са воћем је предивно, ништа се не баци,
све се поједе
Шапчанка Весна Лазић цео живот окружена је уметношћу и бојама. Како је запослена у галерији Културног центра, имала је привилегију да се око ње налазе ликовни изрази свих могућих аутора и праваца. Тако је у њој прорадио тај „уметнички ген“ и спојила је потребу, љубав и уметност. Кренула је да од воћа прави права ремек дела, декорације које никога не остављају равнодушним.
А, све је кренуло безазлено. Имала је као и свака мајка проблем да децу натера да једу воће.
- Идеја ми је била да деца уместо слаткиша једу воће. Кренула сам да сецкам и обликујем воће не бих ли децу намамила да га једу. Морам да признам да је моја намера успела и да су деца суочена са разним фигурама које сам им од воћа сервирала све до последњег залогаја појела - прича Весна за „Глас Подриња“.
Своју децу је од раних ногу на овај начин натерала да заволе воће, а пре шест година је почела озбиљније да размишља о декорацији као хобију који би могао да прерасте и у озбиљнији посао.
- На тај начин сам спојила љубав према уметности са нечим што је више него здраво. Радити са воћем је предивно. Оно нема потребе да се термички обрађује, а толико је разноврсно да је спектар идеја огроман када је реч о томе како га претворити у декорацију - истиче Весна.
Оно што је, према њеним речима, велика предност рада са воћем је да се ништа не баца. Чак и када нешто не испадне како је Весна замислила, увек може да се поједе, ништа се не баца.
До сада су јој најзахтевније фигуре били лабудови. Њих је најтеже направити од воћа.
- Тело лабуда, углавном правим од лубенице, и то мора да буде већа лубеница. Остатак може да се импровизације са разним воћем. Израда лабуда захтева и највише времена, око четири сата - додаје Весна.
Она каже да користи све воће које је доступно, а оно некада буде и веома скупо, нарочито када се ради о воћу када није у сезони. Најмање користи јабуке, јер оне брзо оксидирају и промене изглед.
- Морам много да водим рачуна о квалитету воћа. Оно мора да буде свеже, право, а не зелено и презрело. Лепо је имати што више воћа, јер онда декорација има много боја, ефектнија је - напомиње Весна.
Декорације, углавном, ради ноћу, рано ујутро их доради, а онда испоручује.
- Све моје декорације имају рок трајања, а то је око 24 сата. Толико је потребно од тренутка када почнем да радим, па све док не буде поједено воће које сервирам. Да би остало у изворном облику, воће прскам лимуновим соком или премажем са желатином - додаје Весна.
Са поврћем, каже, не ради, јер нема много поврћа које може да се користи сирово, без термичке обраде, тако да су њене декорације искључиво слатке.
Сада јој преостаје јако важан детаљ, а односи се на то да од хобија цела ова прича треба да постане додатни посао. Има намеру да се још озбиљније позабави декорацијом воћа која јој, ипак, највише причињава задовољства. Каже да спремање воћа има и терапеутско дејство, пошто толико сецкања и аранжирања делује поприлично умирујуће.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa