Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Истраживачка станица Петница

Ризница талената

Током три и по деценијe развоја и рада, Истраживачка станица „Петница“ је успешно организовала више од 3.500 разноврсних курсева, кампова и семинара на којима је учествовало више од 50.000 полазника и око 6.000 предавача и стручних сарадника
Од оснивања, Петница је важила за стециште најбољих и најталентованијих ученика из Србије. Сазнање да је неко био на семинару у ИСП код нас „обичних смртника“ изазивало је дивљење, али, морам да признам и дозу зависти. Истинска привилегија је могућност да се завири у магични свет где царује наука. Петница је више је од онога што очекујете. Носи посебну драж, тешко описиву, ону која спаја мит и стварност. Намерно или не, али као да је и локација пажљиво одабрана. Иако се налази на само седам километара од центра Ваљева имате утисак да се налазите у швајцарском истраживачком центру. Званична брошура наводи да баш ова географска тачка нуди прегршт услова за рад на терену због близине разноврсних природних и историјских знаменитости. До краја остаје мистерија да ли је заиста тако или је у питању још нека магија науке.
По доласку, наишли смо на отворену капију као знак добродошлице у тајанствени свет. Од тренутка када закорачите, имате утисак да и време другачије тече. Семинар је у току, али ни то не нарушава тај јединствени мир. Модерна архитектура не толико специфичне спољашности само наговештава тајну скривену с оне стране врата. Помислили сте на Хогвортс? Нисте далеко...
Пожелите да сте млађи, паметнији, талентованији за природне науке, или у мом случају да вам дозволе да похађате семинар археологије или форензичке антропологије.
Можда не би требало баш све открити, али је и нас Петница „заразила“ посебном научном вибрацијом која попут невидљивог облака штита окружује и брани центар. Ми смо импресионирани, али то су и сви они који овде дођу на научно усавршавање. Уз пун кофер утисака, понесу велику жељу да се што пре и врате. Љубав према сазнању и науци, прихватање индивидуалности повезује све Петничаре.
Иновативни програми
Истраживачка станица Петница је самостална и независна непрофитна организација која скоро четири деценије кроз иновативне ваннаставне научне програме младим даровитим људима пружа могућност и подршку да остваре свој потенцијал.
Циљ је да ученици кроз семинаре науче да мисле и поступају изван стандардних устаљених оквира и да развијају вештину посматрања, логичког закључивања, научног приступа решавању проблема, као и да самостално прикупљају чињенице и изграде способност аргументације и анализе.
Ипак, пресудна је жеља учесника за знањем, као и спремност на константно усавршавање. У Петници подстичу ученике да мисле слободно, критички уз консултације и сарадњу са колегама, како из земље, тако и иностранства.
Идеја која се роди и реализује у ИСП важнија је од сваке званичне оцене, које као такве и не постоје, јер то није суштина оваквог начина образовања.
Ентузијазам, тимски рад и неконвенционални приступ преношењу знања утицали су на развој центра и учинили га једним од омиљених за младе научнике који чине своје прве кораке у том озбиљном животном и професионалном подухвату.
Природне, техничке, друштвене, медицинске науке, индустријски дизајн, области су које Петница покрива и нуди широк спектар поља погодних за истраживање у којима ученици могу да развијају своја знања, стичу практичне вештине кроз бројне проблемске задатке и експерименте.
Едукативне активности које ИСП примењује разликују се од званичних школских програма које ученици имају прилику да искусе током свог образовања. Акценат је управо на њиховој жељи за сазнањем кроз мултидисциплинарност.
Више од 2.000
Петничара годишње
Више од 2.000 младих из Србије и иностранства похађа неки од 120 курсева. Захваљујући разноврсности програма, иновативним методама рада и стручности сарадника, број пријава је знатно већи од предвиђених места за семинаре.
Курсеви или кампови трају четири, шест, десет, до 15 дана, а исти полазник може доћи једном, два, три или четири пута у истој години и поново се кандидовати наредне, све док похађа средњу школу. Наредни долазак захтева сложенији рад.
Иако окосницу програма Петнице чине они намењени средњошколцима постоје и они који су намењени основцима завршних разреда, курсеви за наставнике и праксе, семинари за студенте.
Током летњих научних кампова ученици имају прилику да раде на самосталним научним пројектима које су сами предложили и припремили и крајем године добијају шансу да своје резултате представе на петничкој Годишњој конференцији. Најбољи и најиновативнији радови публиковани су у едицији „Петничка свеска“.
Простор за боравак и рад обухвата површину од 7.500 м2 опремљених најсавременијом опремом. Библиотeка са 40.000 наслова, лабораторија за археологију, астрономију, биологију, електронику, физику, геологију и хемију, део су кампуса Петнице. Смештајни капацитет износи 170 места, а све собе су са купатилом и климатизоване. У оквиру хотела је и десетак сала за рад различитог капацитета, као и ресторан са кухињом који може истовремено да услужи до 350 особа.
Петничка научна библиотека садржи преко 50.000 књига и часописа и десетине хиљада електронских публикација и располаже са десет рачунарских терминала, скенерима и штампачима који су на доступни полазницима и сарадницима.
Најсавременија опрема
Срце центра су поменуте лабораторије са најсавременијом опремом и због тога Петница своја врата отвара за студенте чији факултети не поседују могућност практичног рада.
Постоји неписано правило да се некадашњи полазници враћају у Петницу као сарадници. Посебна нит их везује за расадник талената одакле су поникли и кренули у озбиљнија научна истраживања. Јака алумни мрежа је добра база за реализацију инвентивних и садржајних програма који се реализују током године. Душан Дробњак је на истом месту био и као ученик и данас када је професор у Математичкој гимназији и асистент на Природно-математичком факултету у Београду.
-Први пут сам у Истраживачки центар дошао као 14-годишњи ученик, а сада сам ту као руководилац семинара из физике. Предност Петнице је стицање неформалног образовања и размена знања са колегама, као важног облика усавршавања. Ту су сви учесници приближних година, чиме је избрисан међугенерацијски јаз као препрека.
Истраживачка станица Петница искуства размењује са колегама из иностранства. Чести гости су предавачи из Словеније, Хрватске, Македоније, Русије, Израела, Немачке, Италије. Између земаља постоји могућност размене ученика.
Станица постоји захваљујући подршци појединаца, фондација и предузећа која препознају значај постојања оваквог вида образовања надарених младих људи. Како наводе, свака донација је увек добродошла, јер улагање у младе је најбоља инвестиција у будућност.
Недавно су у Истраживачкој станици Петница боравили шабачки гимназијалци: Михаило Радојевић, Стефан Букоровић и Никола Петрески.
Никола Петрески
-Ово ми није прва година да сам полазник семинара у Истраживачкој станици Петница. Први пут сам се пријавио за семинаре у првој години средње школе. Након неколико месеци сазнао сам да сам примљен на семинар математичко техничких наука (ТЕХ). Сада сам полазник семинара физике и ово ми је већ четврта година да сам један од успешних полазника семинара у Петници.
За Истраживачку станицу Петница сам сазнао од својих другара из Математичке гимназије. Из њихових прича сам добио утисак да је Петница место у ком могу да унапређујем своја знања, али поред тога и да развијам сјајно пријатељство са људима који имају слична интересовања као и ја. Петница ми је обезбедила шансу да се опробам у самосталном истраживачком раду. Научили су ме како треба да приступим сваком научном проблему. Све се може решити напорним радом и великим залагањем. Свакако најважнија ствар по мом мишљењу су пријатељи које сам упознао тамо.
Тренутно још нисам сигуран шта ћу уписати када завршим гимназију. Ове године сам освојио награду на државном такмичењу из физике и тиме обезбедио себи упис на Електротехничком факултету у Београду што ми је била жеља на почетку ове године. Али поред тога сам и аплицирао за École Polytechnique у Паризу. Пре неколико дана сам имао интервју и очекујем резултате у наредном периоду- рекао је Никола, ученик четврте године Шабачке гимназије.
Михаило Радојевић
-Другачији приступ науци и сазнању је за мене био пресудан фактор да се одлучим за Петницу. Имамо много више слободе и простора да истражујемо сами. Помоћ сарадника је увек присутна и са њима размењујемо идеје. Програми су напреднији у односу на школу. Добро је што можемо да видимо и људе који су на другим семинарима. Онима који нису били у Петници препоручио бих Летњу школицу за осмаке, која омогућава да сагледају јединствен приступ раду. Тема којом се тренутно бавим је Испитивање космолошке константе, ширење свемира. Планирам да упишем Електротехнички факултет у Београду - наводи Михаило, матурант Шабачке гимназије.
Стефан Букоровић
-Сваке године боравак је другачији. Очекујемо нешто ново, занимљивије и сазнајемо више. Заинтересовала су ме искуства другара који су пре мене долазили у Петницу. Стекао сам утисак да је потпуно другачије од онога што радимо у школи и класичног начина учења. Током године највише радимо на пројектима, похађамо радионице, семинаре. Пројекте бирамо у зависности од интересовања и склоности. Позитивно је што долазе ученици из свих делова Србије, али и иностранства. Имамо прилику да упознамо људе са којима делимо слична интересовања, дружимо се и размењујемо идеје. Пројекат који ми окупира мисли у Петници за тему има Квантно рачунарство - наводи Стефан и додаје да након завршетка Шабачке гимназије планира да упише Електротехнички факултет у Београду.
Јединствена у свету
О развоју и циљевима Истраживачког центра Петнице за „Глас Подриња“ говорио је програмски директор Никола Божић.
Који су даљи правци развоја Истраживачке станице Петница у наредним годинама?
-Истраживачка станица Петница у континуитету ради на унапређењу својих програма и метода рада. У сталном смо контакту са научном заједницом и захваљујући томе најактуелније теме из науке су одмах присутне у нашим садржајима. Истовремено интензивно смо повезани са институцијама широм света које се баве додатним образовањем мотивисаних младих људи, и стога лако имплементирамо све нове испробане методе у образовању. Циљ нам је да у наредним годинама још више ојачамо и међународне програме за студенте, али и семинаре за наставнике.
Постоје ли у Европи, или свету Центри који су слични Петници по методологији рада и који могу служити као пример?
-Истраживачка станица Петница је кроз неколико светских мрежа и организација повезана са сличним институцијама на свим континентима. Оваквих образовних пројеката, као што је Петница, има свега неколико десетина. Оно што највише Петницу разликује од сродних организација у свету јесте чињеница да је она независна и не припада ни једној академској институцији, те стога не промовише студирање на одређеним факултетима, него код младих људи негује њихово истинско интересовање и представља им све могућности избора за свој лични каријерни развој. Друга разлика јесте чињеница да су у Петници програми целогодишњи и да млади људи на реализацији својих малих научних пројеката могу у Петници провести и месец дана током једне године, док се у сродним организацијама углавном организују летњи програми у трајању од неколико недеља. Трећа значајна разлика јесте постојање друштвених наука у програмима ИС Петница, док се у свету програми за младе таленте углавном организују само за природне науке.
Шта Ви видите као разлоге великог интересовања за рад ученика у Петници, с обзиром на то да се, из године у годину, пријави знатно више ученика него што су капацитети Истраживачког центра?
-Истраживачка станица Петница постоји скоро четрдесет година и кроз наше програме је прошло неколико десетина хиљада младих људи. Сада већ у Петницу долазе деца наших Петничара од пре неколико деценија. И без посебне промоције, само на основу искустава и позитивних утисака наших полазника, информација о Петници долази до свих оних који се интересују за додатно образовање у области природних, друштвених и техничких наука, тако да на свим конкурсима добијамо више пријава него што имамо места. Ипак, најважније је да су све пријаве доста квалитетне и да је често тешко направити избор учесника програма.

М. Живановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa