Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
МЕСЕЦИ СКУПЉЕНИ У ДАН
ИВАН КАРАЈЛОВИЋ ПРЕД ПУТ У МАНЧЕСТЕР

МЕСЕЦИ СКУПЉЕНИ У ДАН

У тренутку када је број „Гласа Подриња“ пред вама шабачки теквондиста Иван Карајловић већ је у Великој Британији и има последњи слободан дан пред излазак на татами где ће се борити за медаљу на Светском пренству. У категорији до 80 кг, он ће представљати Србију у конкуренцији 70 такмичара. Специфичан систем много утиче на коначан пласман.
-У теквондоу се месецима припремате за велико такмичење, али наступате један дан. Изрека „Свако може да има лош дан“ посебно добија на снази у таквој ситуацији. Трећи пут наступам на Светском првенству, верујем у себе и знам да, ако будем на свом мамскимуму, могу можда и до медаље. Ипак, сигурно да слично размишљају и други. Расположење и жреб играју важну улогу – истиче Иван Карајловић, репрезентативац Србије и теквондиста клуба ЛЕТЊИКОВАЦ.
Конкуренција је константно јака на планетарној смотри, али се имена победника увек разликују.
- У овом тренутку, у мојој категорији, међу 70 учесника, можете издвојити десет који имају равноправне шансе за победничко постоље. Ипак, на сваком Првенству, појаве се нека нова имена која досегну одличје. Тај дан су спремнији, расположенији и концентрисанији нешто више у односу на друге, а нијансе одлучују. Теквондо се шири, појављују се и нови борци спремни да направе сензацију, те је рангирање фаворита незахвално и изузетно тешко.
Жреб много утиче на успех. Имаш ли посебно непожељних ривала на старту?
- То је такође релативно. Мање ми одговара стил бораца из Русије, Азербејџана, а мислим да бих се лакше снашао против конкурената из Шпаније, Молдавије, Енглеске. Наравно, све су то врхунски борци и ма какав да буде жреб, не могу гарантовати ни успех, нити првопоменути значе да немам шансе. Ово је само претпоставка.
Ово није твој први наступ на Светским првенствима?
- Првенство у Манчестеру ће бити треће у мојој каријери. Свако доноси искуство и олакшава неки наредни изазов. За ово сам се припремао другачије, не само у смислу тренинга, него и психолошки, пре свега психолошки. Увек имате у свести да је сав тренинг предигра за неколико сати у којима морате да будете сконцентрисани, да размишљате брзо, да делујете и да верујете у себе.
Колико је „домаћи терен“ важан у теквондоу на највећим такмичењима?
-Према правилима, домаћин добија место четвртог носиоца, иако домаћи представник није можда у врху, то им припада као организаторима. Наравно, желе успех својих бораца, те је дворана увек добро испуњена, долазе ђаци организовано, навијају, спорт је популаран, постоји и фан зона за сликање и атмосфера је као на неким колективним спортовима. Није лако када немате подршку за себе, али је и најлепша драж спорта.
Категорија у којој Србију репрезентује наш борац предвиђена је за суботу, 18. мај. Већ у преподневним сатима је мерење, жреб и мечеви првог кола.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa