Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Данци могу да уче  од Шапчана
ДАНСКИ АМБАСАДОР И УРБАНИСТИ У ПОСЕТИ ШАПЦУ

Данци могу да уче од Шапчана

Амбасадор Данске Андерс Кристијан Хогард и урбанистички тим града Копенхагена посетили су у уторак Шабац. После пријема у Градској кући, гости су, заједно са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем, обишли град бициклима. С обзиром на то да им је представљен пројекат “Сава парк” посетили су и ову локацију.
На Тргу шабачких жртава отворена је изложба “Данска архитектура”. Потом је у Музеју шабачких Јевреја одржана презентација савремене данске архитектуре.
-Други пут сам у Шапцу и веома сам импресиониран оним што сам видео. Имате затворену пијацу (Тржницу) коју ми до скоро нисмо имали. На Тргу имате велику зелену зграду, ми смо такву тек недавно добили. Испред нас сте у многим стварима. Нисам видео никакво смеће поред реке. Људи у Данској многе ствари узимају здраво за готово, а од вас можемо да научимо многе ствари, рекао је амбасадор Данске обраћајући се окупљенима у синагоги и пожелео брз и успешан развој пројекта “Сава парк”.
Јакоб Мацан, члан урбанистичког тима Копенхагена, преставио је трансформацију овог града од запуштеног индустријског града до развијене престонице севера Данске.
-Чуо сам који су планови за будућност и развој града Шапца. Заиста сам импресиониран оним што је град до сада постигао и оним што планира у наредном периоду. Затим, одлично је то како су грађани укључени у доношење одлука и планирање будућности града. То је упоредиво са тим како ми радимо у Данској и како укључујемо грађане. Веома ми се свидео и пројекат “Сава парк”. Узбуђен сам што имам прилику да наша пракса, коју у Данској имамо, може да допринесе развоју вашег града, рекао је Јакоб Мацан.
Члан Градског већа Игор Марсенић изразио је задовољство због посете гостију из Данске, као и због размене идеја и могуће сарадње.
-Ово је још један показатељ да не постоје мали или велики градови. Постоје само људи који се разумеју у својим идејама и визијама и да би оне биле што успешније и да би се лакше имплементирале, важно је да те наше идеје делимо. Имали смо врло занимљив и продуктиван разговор на тему заједничких искустава у урбаном развоју Копенхагена и Шапца, навео је Марсенић.
Градоначелник Зеленовић је истакао да је посета амбасадора Данске и урбанистичког тима Копенхагена Шапцу изазвала велико интересовање не само код урбаниста из шабачког краја, него и из других градова Србије.
-Ми тачно знамо шта хоћемо и долазак амбасадора Данске видимо као подршку ономе што Град Шабац ради и што ће радити у будућности. Показали смо шта планирамо са Домом војске и са “Сава парком”. Подсетићу, град Шабац излази на реку Саву “Сава парком”, а Београд “Београдом на води”. То су два потпуно различита животна концепта. Један треба да оплемени живот Шапчана, а други да омогући да неки људи зараде новац на ексклузивним локацијама. Ми мислимо да Србија треба другачије да се развија и то смо данас показали и данском амбасадору, као и свим другим амбасадорима држава чланица ЕУ који долазе код нас, закључио је Небојша Зеленовић.
Градоначелник је рекао да су предложили да данска амбасада финансира рад градског урбанисте Копенхагена у Шапцу и додао да очекују помоћ француске амбасаде за уређење тврђаве, као и холандске на изградњи каналске мреже у “Сава парку”.
-Имаћемо искуства и из Немачке и Аустрије. “Покупићемо” све најбоље праксе у одређеним областима како бисмо град Шабац развили на најбољи могући начин, рекао је градоначелник.
ЕУ најбољи партнер Шапца
-ЕУ је најбољи партнер града Шапца. Много бољи партнер него што је то сада републичка Влада. ЕУ нам је у претходних неколико година поклонила 30 милиона евра за најважније пројекте. Увек сам почаствован када неко од амбасадора земаља чланица ЕУ долази у наш град. Град Шабац је посвећен европским вредностима, посвећен ЕУ као свом најбољем и најважнијем партнеру и ми се, као град, том чињеницом поносимо, истакао је градоначелник Зеленовић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa