Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Народни, не партијски посланици
Активности Асоцијације „Дуга“ и
Националне коалиције за децентрализацију

Народни, не партијски посланици

Представници Асцојације „Дуга“ протекле седмице су, по други пут у сарадњи са Националном коалицијом за децентрализацију из Ниша, организовали уличну акцију на којој су питали грађане шта мисле о постојећем изборном систему. Такође, у Народном музеју, организована је и панел дебата на тему „Народни, а не партијски посланик“, на којој је било речи о унапређењу изборног система у Србији, а говорили су Душан Вучићевић, професор на Факултету политичких наука и Јован Јовановић, независни посланик.
Истог дана, у каснијим сатима, одржан је и Stand up под називом „Бирач против прелетача“ у сали Културног центра. Према речима Данијела Дашића, програмског саветника, представници Националне коалиције за децентрализацију дошли су у Шабац, како би на уличној акцији сазнали да ли грађани знају које су мане система, предности и да ли уопште мисле да могу да утичу на рад народних посланика.
-Наша кампања генерално има интенцију да народни посланици буду, као што им и само име каже народни, а не партијски. Проблем је што су наши народни посланици толико партијски да их једино у њиховом раду интересује да испуњавају жеље својих партијских вођа. Слабо се баве интересима самих грађана, рекао је Дашић и додао да им је намера да мало више причају са људима.
-Након извршених анализа, схватили смо да доста грађана уопште не зна да ли нам је већински или пропорционални изборни систем. Идеја нам је да урадимо „изборни буквар“ како би људи постали свесни да би они које смо изабрали и које превасходно плаћамо, требало да раде у интересу грађана, а не у интересу својих политичких партија, која год била у питању, изјавио је Дашић.
Идеја уличне акције је да људи почну да размишљају о томе ко је наш представник, јер како Дашић истиче, док се то не деси, нећемо моћи да уперимо прстом у некога и питамо „Зашто нам није боље?“.
-Ми те људе бирамо да би нам било боље. Уместо на сваке четири године, требало би да имамо могућност да их сваки дан питамо зашто нам није боље. Постоји 8 корака за успешне промене. Све почиње са информисаношћу. Ако једноставно неко не зна ништа о изборном систему, врло му је тешко објаснити у чему је проблем и како га решити. Дакле, прво што већи број људи треба да добије информацију о томе да рецимо ми плаћамо људе, да сваки ауто који вози председник, премијер или министар је у суштини наш, изјавио је Дашић.
Виктор Тешић, представник Асоцијације „Дуга“ изразио је задовољство тиме што Национална коалиција за децентрализацију „Дугу“ види као доброг партнера на локалу.
-Драго ми је што имамо прилику да допринесемо побољшању изборног процеса у Србији и легитимнијем избору наших представника у парламенту. Подршку иницијативи „Бирам кога бирам“ пружило је до сада 20.000 грађана потписом Декларације, више од 40 посланика владајућих и опозиционих политичких партија, велики број експерата у области изборног права, као и представници цивилног друштва, рекао је Тешић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa