Инфо

9. јун 2011.9. јун 2011.
О ПРОБЛЕМИМА ЛГБТ ЗАЈЕДНИЦЕ

ГЕЈ (НИ)ЈЕ ОКЕЈ

У Западној Србији се 3,6 одсто мушкараца изјаснило да је имало сексуалне односе са особама истог пола
М.А. из Шапца, припадник геј популације, открио нам је да никада са својом породицом није разговарао о својој орјентацији. Годинама живи са својим партнером у страху да њихове породице не сазнају.
По класификацији ИЦД 10 Светске здравствене организације од 1990. године, хомосексуалност се сматра индивидуалном сексуалном орјентацијом и у потпуности је забрањен било какав покушај лечења, што је и српско лекарско друштво потврдило.
Сексуалност има три компоненте, емотивну, романтичну и сексуалну. Да би једна особа била геј, емотивно, романтично и сексуално треба да је привлачи особа истог пола.
ЛГБТ заједница се данас сусреће са многим проблемима о којима смо разговарали са Александром Прицом, председником Управног Одбора асоцијације “ Дуга“.
У Шапцу ова асоцијација ради од 2004. године. Две највеће области којима се бави су јавно здравље и људска права.
- Углавном радимо са лезбејкама, гејевима, бисексуалним и трансексуалним особама. Поред тога бавимо се проблемима особа које живе са ХИВ-ом, корисницима психоактивних супстанци и бившим преступницима. То су маргинализоване и невидљиве групе у нашем друштву, истакао је Александар и додао како је повећан број особа које живе са ХИВ-ом, нарочито код гејева као и да је употреба психоактивних супстанци веома изражена код ЛГБТ популације, а све у страху од одбацивања средине.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa