Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Жив за мртвог друга
ФИЛМ И ИЗЛОЖБА КАО ЧУВАРИ СРПСКОГ СЕЋАЊА

Жив за мртвог друга

Изложба под називом Српска војничка гробља аутора Драгомира Васића, отворена је у петак, у порти Саборног храма Свети апостоли Петар и Павле.
У питању су фотографије које су настале током акција проналажења српских гробаља на подручју кајмакчаланског бојишта у Македонији. Текстове за изложбу писали су историчари Ненад Лајбеншпергер и Ђорђе Мамула.
- Приказали смо само део гробаља, десетак од стотинак, колико их има на падинама и у подножју планине Ниџе. Сва гробна места настала су у току борбе, а погинуле су сахрањивали одмах иза линије фронта, без сандука, са дрвеним крстом и основним подацима. Споменике су доносили потомци ратника, као и они које су клесали припадници посебне јединице у војсци. Ови други имају натпис: „Жив за мртвог друга“, истакао је на отварању Станоје Стојковић, председник Удружења за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“,
Након отварања изложбе, у сали Парохијског филма, приказан је документарни филм Засијаше гробови Солунаца Милоша Мељанца.
- Оком камере овековечио сам тужно стање споменичког наслеђа палих спрских војника у балканским и Великом рату. Намера нам је да упознамо јавност са овом тематиком и спасемо што се спасти може, рекао је Мељанац.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa