Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ВРАЋАЈУ
ПОВЕРЕЊЕ У ВЛАДАВИНУ ПРАВА

Морални и материјални чин

Шабачки Виши суд, реагујући по одредбама Закона (из 2006. и 2011. године), рехабилитовао укупно 300 људи. После тога, обично је следила идеја покретача о враћању конфисковане имовине
Чим су земље означене као реалсоцијалистичке одлучиле да више демократизују свој политички систем, на дневном реду је постављено питање рехабилитација. То је био добар пут ка враћању поверења грађана у правну државу. Када је Шабац са околином у питању, циљ је постигнут.
- Лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права, на територији Вишег суда у Шапцу су, након спроведеног поступка по одредбама Закона из 2006. године, рехабилитована (око 100), а након усвајања новог Закона из 2011. још око 200, каже Мирослав Алимпић, вршилац функције председника Вишег суда у Шапцу.
Према његовом виђењу, најчешћи разлози због којих су се наследници одлучивали да траже рехабилитацију својих најближих су лишење живота без одлуке суда, повреда права на правично суђење у вези са упућивањем на Голи оток и конфискација која је вршена на имовини одсутних лица и то претежно оних који су лишени живота без одлуке суда или су напустили тадашњу ФНРЈ.
Алимпић наглашава да се мора признати да је пут до истине за оне који су оштећени или чија су права била угрожена био неоправдано дуг. Разлог је, сматра он, што и ранији системи власти нису ни покушавали да утврде праву, материјалну истину.
- Од ступања на снагу Закона о рехабилитацији, прво 2006. године, а онда и 2011. заинтересовани су могли у релативно једноставном поступку, који по правилу није дуго трајао, да остваре своја права и да дођу до правноснажних одлука, истиче наш саговорник.
Образложење наследника је да рехабилитацијом желе “скидање” честе етикете “народни непријатељ” са имена својих најмилијих, због чега су и они касније трпели. На њихове породице, кажу као да је бачена анатема и као да су обележени за сва времена. С друге стране, констатују они злочини у овом случају “друге стране”, победничке, занемарују се.
Све у свему, важност поступка је била изван свега, исто као насушна потреба враћања сигурности грађана.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa