Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
ЧЕТРНАЕСТ НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА

У Шапцу свако има прилику да ради

„Свако ко жели да дође до посла који је, верујем пристојно плаћен, има прилику да то уради, било у компанији Јазаки која сада тражи 200 нових људи, тако и у компанијама Монди, Вопахен или било којој другој. Политика града Шапца је да свако заради више новца и да се остварује“
Представници Градске управе организовали су за медије протекле седмице обилазак северозападне и источне Индустријске зоне, поводом представљања радовa, нових инвестиција и најаве пословања 14 нових компанија. О улагањима у наредном периоду говорили су градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, Виолета Шестић директорка ЈП „Инфраструктура“ и начелник Градске управе Милан Васић.
Без проблема до посла
Градоначелник Небојша Зеленовић изјавио је да данас у граду Шапцу нико ко заиста тражи посао нема проблем да га нађе.
-У северозападној радној зони ради 3.500 људи, а траже се и нови радници. Свако ко жели да дође до посла који је, верујем пристојно плаћен има прилику да то уради, било у компанији Јазаки која сада тражи 200 нових људи, тако у компанијама Монди, Вопахен или било којој другој. Политика града Шапца је да свако заради више новца и да се остварује. Пре пет година у северозападној радној зони била је ливада, а сада је уређена Индустријска зона са укупно 29 оперативних фабрика и великим паркингом, рекао је Зеленовић и додао да ће у наредном периоду бити изграђена нова модерна саобраћајница кроз Индустријску зону која треба да учини атрактивним и парцеле са друге стране улице.
-Већ имамо неколико компанија које су заинтересоване, са којима озбиљно преговарамо и очекујемо продају 10 хектара земље у СРЗ, за нове фирме. Наша тежња је да минималац у Шапцу буде већи 33 хиљаде динара, рекао је Зеленовић.
Све већи број нових инвеститора
Виолета Шестић истакла је да је у Шапцу константан раст нових инвеститора, а оно што је посебно важно јесте да није реч само о страним инвеститорима.
-Велики број шабачких инвеститора одлучује да проширује своје производне погоне, купују парцеле у северозападној радној зони и запошљава додатне раднике. У овом тренутку у поменутој зони имамо најаву од четири домаћа инвеститора за куповину земље. Осим тога компанија Вопахел ће проширити своје производне погоне, а такође ће и италијанска компанија Инфлекс изградити нову фабрику, рекла је Виолета Шестић и додала да се и у источној радној зони појављују нови инвеститори.
-Италијанска компанија Селетра у јуну почиње са производњом. Такође Италијанска, али и једна Руска компанија раде на адаптацији простора на подрују транспортног центра, стога очекујемо почетке производње веома брзо. У Шапцу је заиста повољна пословна клима, а ми константно улажемо у даљи развој инфраструктуре. Само за ову годину из буџета Града издвојено је сто милиона динара за нове саобраћајнице, електроенергетске објекте, воду и канализацију, рекла је Виолета Шестић и најавила нови оперативни царински терминал и у Северозападној радној зони, с обзиром на то да кроз њу, на месечном нивоу прође 6.000 камиона.
Трафо станица Шабац се тренутно реконструише, а Град Шабац инвестира 50 одсто средстава. Капацитет је 31,5 мегават, а по завршетку реконструкције, за месец дана, биће додато још 31, 5 мегавата, што ће омогућити довољан капацитет за све постојеће и будуће инвеститоре. Неке од компанија које се овде налазе су и „Де Хеус“, „Картонвал“, „Дуга- ЕЛ“, „Савро“. Најпознатији су „Јазаки“ (2.500 радника), „Монди“ и „Весковини“- прва инвестиција у зони.

У источној зони, која више нема слободних парцела, налазе се између осталих компаније: „Elixir- минерална ђубрива“, „Тиккурила“, „Хемофарм“, „Зорка керамика“ (планира ширење производње на још једној парцели), „Бели лимови“, „Пирамида 72“, а укупно је запослено око 2.500 људи.
Планира се рехабилитација пруге до РТЦ-а. У оквиру бившег комплекса „Заштите биља“ већином су све хале продате шабачким привредницима: „Vukochem“, „Облак интернационал“, „Nascim group“, „Dimex“, „Axinta“, те се разматра могућност додатног инфраструктурног уређења тог дела.
На подручју РТЦ-а у две хале од по 7.000 квадрата послује италијанска компанија, а ту су и „OTC technology“ и домаћа компанија која се бави производњом амбалаже.
Италијански „Пасубио“ запошљава 325 радника, бави се производњом ентеријера за луксузне аутомобиле и планирају да ове године прошире халу за додатних 5.000 квадрата и запосле још 200 радника. Недалеко се налази „Инос напредак“, која се бави откупом секундарних сировина.
На почетку северозападне радне зоне Лимарија „Продановић“ преселиће своју производњу из Поцерског Причиновића. Део од Capitol парка до кружног тока намењен је за комерцијалне и спортске делатности. У западном делу зоне фирма „Машин- електро“ купила је четири плаца, а ту су и шабачке компаније пекара „City“ и „Декор lux“. У СЗР послују београдски „Candy rush“, шабачки „Gold pack“, чија су делатност кондиторски производи, а почеће са радом и MINOX Construct (металне конструкције), МАС (велепродаја и малопродаја опреме за пољопривредне машине). Компанија ЈУПРОМ гради нови пословни простор, а ту је и фирма за производњу картонске амбалаже, као и компанија за керамичке производе.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa