Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
ДЕМОКРАТЕ ЗАЈЕДНО
ДС, СДС И ЗЗС УЈЕДИНИЛЕ СЕ У ДЕМОКРАТСКУ СТРАНКУ

ДЕМОКРАТЕ ЗАЈЕДНО

На скупу под слоганом “Демократе заједно” у Комбанк дворани у Београду, Демократска странка, Социјалдемократска странка и Заједно за Србију ујединиле се у ДС
Демократска странка је од недеље уједињена. На скупу под слоганом “Демократе заједно”, који је тим поводом организован у Комбанк дворани у Београду, уједињену ДС чине - ДС, Социјалдемократска странка и Заједно за Србију.
На овом скупу је усвојен и Проглас о уједињењу.
- Ми, припадници Демократске странке, Социјалдемократске странке и Заједно за Србију - који имамо сродна политичка опредељења и програмске циљеве, доносимо одлуку да се ујединимо у Демократску странку - стоји у Прогласу.
Уједињена ДС има циљ да се заједнички бори за европске вредности и улазак у ЕУ, за поштовање људских права, за слободу медија и поштене изборе, за поделу власти и владавину права у којој ће судство бити независно и у којој ће се Устав и закони безусловно поштовати.
- Боримо се за парламент који ће бити највише законодавно тело, средиште демократске дебате, али и контролор извршне власти која неће излазити из својих уставних и законских оквира. За уређен привредни амбијент који почива на социјалној правди и у којем ће бити омогућен слободан рад синдиката уз стални дијалог и међусобно уважавање послодаваца и радника. Инсистирамо на развоју добросуседских односа и трајног мира у региону, као и за будућност Србије у којој ће сви грађани имати једнаке шансе и једнак статус пред законом, без обзира на њихову националност, вероисповест или политичко опредељење пише између осталог у Прогласу.
Председник ДС Зоран Лутовац је рекао да су на заједничком путу током ових 30 година заједно побеђивали или губили.
- Одлука нас у овој сали мора бити борба. Борба против лажи и тираније, борба за слободу. У име оних који не могу, у име оних који су већ поднели жртве. Потребно нам је најшире могуће окупљање опозиционих снага које ће се изборити за фер и поштене изборе. Потребна нам је јака, снажна ДС. Уједињујемо се данас, ми овде присутни, али отварамо врата и свима онима који желе да се боре са нама за праведнију и бољу Србију, за солидарност, слободу и демократију - напоменуо је Лутовац.
Он је додао да су се демократе ујединиле око вредности које су овде данас угрожене.
- Окупили смо се око вредности, јер борба против сиромаштва, материјалног и духовног, мора бити главна тема данас. Отимање радницима и пензионерима није реформа, то је пљачка. Демократија тражи ангажованог грађанина. Слобода је захтевна, јер се за њу мора борити сваког дана. Мисија свих нас мора бити борба, обавезују нас част и поштење. На сопственом примеру покажимо какво друштво и какву Србију желимо. Заједно до победе - поручио је председник ДС.
Председник ЗЗС и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је нагласио да су демократе биле весник и снага сваке прогресивне промене у Србији.
- Ко успе да заустави одлазак младих и образованих, зауставио је суноврат у који срљамо, ко за будућност брине, обезбедиће место и улогу образовању и науци. Немам дилему да ћемо предводити грађанке и грађане и у овој одсудној борби за перспективу, развој, нормалност. Изузетно је важно што су покретачи у нама самима, ослобођеним страха и жељним промена - истакао је Зеленовић.
Он је рекао да је велики посао пред ДС и то од мукотрпног стварања инфраструктуре на терену, мреже волонтера задужених да се нигде и никада више изборна воља не гази и прекраја, до формулисања одговора које реалност захтева. Одао је признање на визионарству, идејности и храбрости Зорану Ђинђићу, убијеном, првом демократски изабраном премијеру, и Борису Тадићу који је својом политиком увео стабилност, нормалност и уљудност на политичку сцену Србије.
Уверен у победу, Зеленовић је све позвао да са истоветном преданошћу и марљивошћу са којом су и протести отпочели, наставе упорно, зрело и рационално да се боре до победе у име Србије и њене сутрашњице, извесне и боље.
Мићуновић и Тадић
у првом реду
Скупу уједињења присуствовао је први председник ДС од њеног обнављања Драгољуб Мићуновић, бивши председник ДС Драган Шутановац, као и некадашњи председник ДС и Србије Борис Тадић. Међу присутнима су били и председник Народне странке Вук Јеремић, потпредседница новоформиране Странке слободе и правде Мариника Тепић, као и многобројне званице и гости.

Србија дуго таворила
- Не желимо неслободну Србију. Нећемо земљу из које одлазе млади. Србија је предуго таворила, у њој су памет и образовање понижени. Кич представе и ријалити програми нуде опсене, а грађанке и грађани остају без одговора. О Косову се преговара мимо јавности, о свему се одлучује нетранспарентно. Нама се упућују критике, а овде је свака стварна критика о актуелном тренутку замрла. Нећемо изнова границе, нећемо борбене покличе, нећемо раздоре и разарања. Хоћемо демократску, слободну, модерну Србију - поручио је Александар Ивановић, функционер СДС.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa