Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Кривина у огледалу

Биће још горе


Поштовани и часни Београде,
Налазимо се на месту на којем су многи од нас научили прве лекције о демократији. Много година је прошло од тада, а ми се и даље боримо за слободу и демократију. Боримо се за оне вредности за које су се, готово сви европски народи одавно изборили. И опет нас дочекаше вести о крвавој кошуљи. Докле више. Добили су Јутка и Сима жестоку конкуренцију.Таква нам је, ваљда, судбина да сваких десет, 15 година морамо изнова да освајамо слободу.
Нико не заслужује овакву власт какву ми данас имамо. Нећу име данас да му спомињем, хоћу само надимак. Прворођени се према Србији понаша као према својој својини, као да му је деда на коњу из Ћипуљића донео и предао у руке. Никада у новијој историји Србија није имала оваку власт. Овакву власт заслужују само медиокритети и комплексаши који нису служили војску, нису завршавали факултете, нису се заљубљени шетали по корзоу. Његова власт им је омогућила да остваре младалачке снове. Тако је Вулин служио војни рок, Јутка постао фрајер који јури жене, Сима би да мало убија новинаре, а премијерка је успела да постане ћале.
Никада већа кукавица није била на челу државе. Он је једини председник државе који се крије иза народа, који криви свој народ за своје грешке. Ако је веровати филму који говори о последњим данима Адолфа Хитлера, онда је само још он кривио свој народ.
Човек који није био способан да руководи једном спортском халом и да спречи прокишњавање крова у њој, сада одлучује о нашим животима и судбини целе наше државе. Ми смо криви што његов план за Косово и Метохију пропао. Који је то план? Да ли је као залог за тај план спреман да тај свој стан који је добио док је Србија и фактички изгубила своју покрајину? Подсећања ради, тај човек је усељавао лампе и белу технику у државни стан од једног ара док је земља крварила под НАТО бомбама и губила Косово.
Све институције је уништио, па и цркву. СПЦ одавно нема патријарха, има Мирослава Гавриловића који је патријарх СНС. И нека се нико не љути због ових речи. Тврдим да сам већи верник од Прворођеног. На више сам литургија био од њега, више сам пута постио од њега, за своју славу седим у кући, а не трчим у Москву да љубим скуте туђим председницима. Мирославе Гавриловићу, твој патријарх жели да се разграничи са Косовом, а не ми. Мисли о томе када му се дивиш.
Ја нећу да делим лекције и да причам опозицији да ли треба или не да присуствује седници Скупштине Србије посвећеној Косову. Послушајте свој народ. Нити ви имате други народ, нити ми имамо другу опозицију. Ако сте се одлучили на бојкот парламента, о каквом то враћању у парламент било ко има право да размишља? Зар није унизио тај парламент када је одлучио да се најпре обрати Сабору СПС, па тек онда најважнијој државној институцији? Шта ће било који опозициони посланик у тој Скупштини да постигне ако буде присуствовао његовом говору? Да ли ће вас уважити и разговарати са вама? Добро размислите. Подсетићу вас на речи великог Зорана Ђинђића - не може се бити мало трудан, или јесте или није. Или сте у бојкоту, или нисте.
Хоћу да кажем и коју реч о нама. Протестујемо ево већ шест месеци. Много је то, много смо постигли, немојте да будемо нереални, али много нас тек очекује. Није више много битно ни то ко говори са овог места, ни колико нас је. Најважније је колико је свако од нас спреман да се бори против овог лудила. Колико нас жели да се супротстави некоме ко нас назива фашистима, а у највишем државном дому је рекао да ће за једног убијеног Србина бити убије 100 муслимана. Колико нас је спремно да трпи крваве кошуље којих је све више.
И немојте да очајавамо. Колико год нам се учини да је тешко и да је неправда велика, биће још горе. Али у једно бескомпромисно верујем.Верујем да и даље много тога зависи од нас, јер ако зависи од Прворођеног, онда за нас нема наде.
Ако се човек за нешто бори свим својим бићем и душом, онда не сме, нема право да одустане. Због наше деце и због нас, на крају и због Србије, немамо право да одустанемо од борбе за нормалну државу. Нико се други неће изборити за нас. Два циља морамо да имамо пред собом - слободне медије и фер и демократске изборе. Ако будемо прекинули са борбом и ако одустанемо, онда ће Прворођени постати Доживотни.
(Говор са Теразијске чесме 18. маја 2019.)
Ненад Кулачин

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa