Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Сабор наде у  Шабачком позоришту
ПОДЕЉЕНЕ “ПОНОСНЕ ТРИ ПЛУС” КАРТИЦЕ

Сабор наде у Шабачком позоришту

Картице које породицама са троје и више деце доносе бројне попусте на производе и услуге дељене су у Шапцу други пут. Највеће попусте у Шапцу дају спортски клубови, а у некима од њих чланарине су бесплатне за сву децу из оваквих породица. Директор ТОШ-а Срђан Митрашиновић рекао је да места вреде онолико колико деце имају, а да је сала Шабачког позоришта тог дана вредела највише у Србији
Најпоноснији скуп у Србији одржан је у суботу у Шабачком позоришту. Први овогодишњи Сабор породица са троје и више деце окупио је неколико стотина малишана и њихових родитеља. Повод је била додела „Поносних картица – цена минус за три плус“.
Картице које породицама са троје и више деце доносе бројне попусте на производе и услуге дељене су у Шапцу други пут. Ове године у акцију су се укључила 43 партнера који су организацији „Три плус“ изашли у сусрет и омогућили погодности најхрабријим породицама у овим тешким временима.
Подељено је 480 картица у првом кругу. Од понедељка креће други круг потписивања изјава, а представници удружења „Три плус“ кренуће и по селима како би сви имали исте могућности да дођу до својих картица.
Значајне уштеде
-Ја и моја породица смо већ користили погодности картице „Три плус“ прошле године. Узећемо је поново и сада, што показује да су нам ти попусти значили. Месечне чланарине у спортским клубовима су ставка која оптерећује кућни буџет, а са друге стране деци ништа не можете ускратити. Ови попусти заиста значе чак и на дневном нивоу за куповину различитих потрепштина, а поготово као месечна и годишња ставка.Сматрам да би и други који имају могућности требали да следе овај пример и изађу у сусрет породицама са троје и више деце, рекла је Елена Божић, мајка троје деце.
Највеће попусте у Шапцу дају спортски клубови, а у некима од њих чланарине су бесплатне за сву децу из оваквих породица. Библиотека Шабачка даје бесплатну чланарину за сву овакву децу, а Народни музеј бесплатан улаз. Значајни попусти се могу остварити и на куповину одеће и обуће у одређеним радњама, прегледе у појединим ординацијама такси превоз, фризерске и козметичке услуге у неким салонима...
-Ове године смо подигли лествицу и имамо доста више попуста. Све што смо радили и са чим смо се суочили да бисмо дошли до овог момента вреди када видимо осмехе ове деце. Ово је наш начин да се одужимо људима који у овим тешким временима одлучују да овај народ и ова држава расту и постоје, рекао је Божидар Катић, члан Градског већа и истакао да се картица зове поносна зато што сви треба да схвате да је понос имати троје и више деце и да већег поноса од тога нема.
“Хвала вам што
постојимо”
-Једног дана, ако нас као народа и државе буде било, када се буде причало о овим временима неће се причати о великим јунацима, јер их и није било много, него о вама који сте омогућили да опстанемо. Хвала вам што постојите и што постојимо, поручио је Катић окупљеним породицама.
Туристичка организација Шапца сноси велики део заслуга за успешну реализацију пројекта у Шапцу. Директор ТОШ-а Срђан Митрашиновић рекао је да места вреде онолико колико деце имају, а да је сала Шабачког позоришта тог дана вредела највише у Србији.
-Ви сте људи великог срца. Према вама имамо највећу обавезу и осећамо највећу захвалност. Хвала вам што чувате лепше лице Србије и борите се да нас буде више. Ово је прилика да се још једном сви захвалимо нашим партнерима, људима великог срца и позовемо све друге да нам се придруже. Народна пословица каже да кућа без деце не расте. Хвала вам што нашу заједничку кућу чините већом и никада не заборавите песникове речи „Једно дете може да научи одраслог човека трима стварима: да буде задовољан без разлога, да се увек занима нечим и да уме да захтева свим силама оно што жели,” рекао је Срђан Митрашиновић.
Бела куга највећи
непријатељ
Покрет „Три плус“ настао је на Ускрс 2017. године. Циљ им је да подигну свест српског народа о томе како просечна породица треба да изгледа да би као народ опстали.
Председник покрета Владица Гавриловић истакао је да су картице само знак поштовања које ове породице заслужују. Навео је да уколико се наставе трендови негативног природног прираштаја Србија више неће бити земља коју су нам оставили преци него земља неког другог народа.
-Проблем беле куга и наталитета је највећи проблем Србије и ми ту борбу можемо добити само ако смо сви сложни. Овај велики дан у Шапцу је показао да ми то можемо. Судбина државе у овом тренутку зависи од породица са троје и више деце. Уколико буде 45 одсто оваквих породица Србија ће за 50 година имати исти број становника, а ако се настави садашњи тренд неће нас постојати. Треба да покажемо поштовање према породицама са троје и више деце да бисмо охрабрили људе да крену нашим путем, рекао је Гавриловић.
Према подацима којима Покрет располаже, тренутно је у Србији 138.000 породица са троје и више деце, што чини 7,8 процената. Гавриловић наводи да би требало да буде 800.000 оваквих породица да би српског народа у будућности било исто као сада.
-Четири милиона Срба је дало животе за ову земљу. Ми имамо одговорност према нашим прецима. Земљу смо само позајмили од њих да је дамо нашим потомцима. Задња линија одбране за спас Србије од највећег непријатеља који се зове бела куга су породице са троје и више деце. Сви смо бар једном чули питање „Ко те терао да рађаш?“ Одговор је Србија која плаче и нестаје. Ви сте спас, понос и хероји ове земље, истакао је Владица Гавриловић на скупу.
Децу су у суботу забављали аниматори, кловнови и цртани јунаци. Током програма, химну Србије и песму „Ово је Србија“ извели су „Трио С“ и сестре Андрић, а највеће симпатије побрали су најмлађи учесници програма Теодора и Вељко Катић који су говорили здравицу.
Заједничка порука скупа била је једногласна – Има да нас има!
Мере за бољи живот
Покрет “Три плус” је осмислио и низ мера како би се породицама са троје и више деце олакшао живот. Мере су презентоване Влади Републике Србије, а неке од њих су и усвојене.
Њихови предлози су још и да мајке примају просечну плату до пунолетства најмлађег детета, пореске олакшице за овакве породице, бесплатан паркинг, бесплатни уџбеници, ужина и продужени дневни боравак за треће и свако наредно дете. Такође, мајке су одушевљене њиховим предлогом да им се омогући да у пензију одлазе са 55 година живота, јер како кажу у Покрету, оне имају још једно радно време када дођу кући.

Резултати очигледни
Прошле године погодности поносне картице на територији Шапца користило је 800 породица. Резултати су били више него добри.
-Више од 1.000 нових чланских карти отворено је у Библиотеци шабачкој по основу картице „Три плус“. Употребом картице значајно се повећао број деце која су почела да се баве неким спортом. Када је пројекат кренуо, 70 одсто деце из породица са троје и више деце није се бавило спортом, данас је тај проценат знатно мањи и износи 40 одсто. Просечна породица остварила је, по статистици, употребом картице „Три плус“ уштеду на годишњем нивоу у износу од око 1.000 евра. Дакле све ово су верујем више него довољни разлози и више него добри показатељи да смо на правом путу и да сви заједно треба да уложимо још труда, да будемо бољи, а тиме и уштеде веће, а наши најмлађи срећнији, истакао је Срђан Митрашиновић.

М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa