Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Игром осваја свет
МИЛОШ ВУЛОВИЋ ИЗ БАДОВИНАЦА, ЈЕДИНИ МАЧВАНИН 15 ГОДИНА
У АНСАМБЛУ НАРОДНИХ ПЕСАМА И ИГАРА СРБИЈЕ “КОЛО “

Игром осваја свет

Од домаћег Културно-уметничког друштва “Живан Арнаутовић”, преко Фолклорног ансамбла “Ђидо” из Богатића и београдског “Крсмановића”, на аудицији 2004. године, међу 150 кандидата примљен у национални ансамбл у коме је убрзо
постао солиста. Са “Колом”, пропутовао доста света
ширећи игру, песму и обичаје Србије
За Милоша Вуловића, младића из Бадовинаца кажу да је изузетан техничар. То је подвучено на аудицији приликом пријема у национални Ансамбл народних песама и игара Србије “Коло”, основан 15. маја 1948. године с циљем чувања, неговања и презентације традиционалне српске уметности, кроз игру, песму, и обичаје. У ексклузивном разговору за “Глас Подриња”, Милош каже да бројне генерације “Кола”, управо поменуто и чине. Тренутно завршавају велику пролећну турнеју “Четири годишња доба”, а он истиче да је, поред великог броја наступа на домаћим сценама, имао прилике да са ансамблом учествује у Аустралији, Јапану, Кини, Тајланду.
Најважнији
физички изглед,
играчке и певачке способности
- Први наступ за “Коло” имао сам у Панчеву, после само месец и по дана волонтирања. Играли смо игре из Србије, а у међувремену, већ 10 година сам солиста ансамбла. Сваке године имамо од 80 до 120 наступа. Доста тога је ствар надахнућа, тренутне инспирације, ништа није претходно снимљено и на сцени се репродукује. Памтим два гостовања у Аустралији. У Јапану смо прешли осам и по хиљада километара, имали 28 наступа и осам семинара фолклора. Захваљујући игри у “Колу”, био сам у Кини, Тајланду, прошао већи део Европе, а тешко је рећи колико пута сам наступао на домаћим сценама, каже Вуловић.
Почео је да игра у сеоском Културно-уметничком друштву “Живан Арнаутовић”. Преко Фолклорног ансамбла “Ђидо” и београдског “Крсмановића”, доспео је у “Коло”. На аудицији се пријавило њих 150. Одабрали су пет, а међу њима и њега. Захваљујући упорности, чврстој дисциплини и изузетним техничким детаљима, брзо је стекао поверење одговорних људи у “Колу”.
Сведочи да су приликом аудиције највише одлучивали физички изглед, играчке и певачке способности. Касније увек одговоран и доследан приступ послу, потом способност да раздвоји приватност од посла за који живи цео свој живот.
Увек у епицентру догађаја
Наш саговорник од ко зна колико наступа до сада, приликом различитих догађаја посебно издваја 2012. годину и игру у хали “Чајковски”(Москва).
- Велика ми је част и задовољство било учешће нашег ансамбла на 75. годишњици ансамбла “Игор Монсејев”. Тада сам се нашао међу члановима шест најеминентнијих светских ансамбала народних игара. Имамо више од 140 кореографија. Презентовали смо нашу земљу приликом многих великих светских догађаја и пријема угледних државника, а захваљујући “Колу”, доспели смо и на листу УНИЦЕФ, каже Вуловић.
Веома је успешан као протагониста, али и учитељ фолклора о чему, примера ради говоре резултати фолклора у Топили са којима сарађује, а запажен је као фолклорни педагог у Белорусији, Португалији, Швајцарској, Немачкој, Аустрији, где повремено одлази. Да се добар глас далеко чује говори и његова сарадња са српским Културно уметничким друштвом у Калабрији (Канада). За њих је приликом гостовања на Опленцу урадио две кореографије, које сада успешно изводе. За десетак дана у далекој Аустралији припрема велики фестивал фолклора у Сиднеју у српском културном центру Бониринг.
Са задовољством истиче да је 22. године био првак бивше Југославије у плесу и тренер истог.
Без обзира на све свуда истиче да долази из великог мачванског села крај Дрине, коме се увек са задовољством враћа. Оно га је оплеменило, а све што је касније дошло плод је великог рада, сталног усавршавања и проба у ансамблу које трају по четири часа дневно.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa