Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
“Тамнава 2019”
ОДРЖАНА ЧЕТВРТА МЕЂУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

“Тамнава 2019”

Тематика је различита. Уметници раде углавном оно у чему највише уживају, а по жељи домаћина сваке године настане слика инспирисана “Дворцем Иванови”. Неизоставни су и сеоски мотиви, природа Коцељеве и околине, а неретко су на платнима портрети, апстракција, мртва природа
Коцељева је и ове године била домаћин сликарима из наше земље али и иностранства. Четвртa међународна ликовна колонија под називом “Тамнава 2019” одржана је 14-21. маја. Организаторке овог културног догађаја о којем се већ увелико говори у уметничким круговима, Вјера Ђукић и Даница Бабовић, окупилe су петнаест еминентних сликара из Србије, Русије, Украјине и Македоније.
О томе како је све почело подсетила је Даница Бабовић.
–Када сам радове са Фестивала зимнице показала власнику мотела “Дворац Ивановић”, Брани Ивановићу, он је предложио да се овде дружимо. Нашли смо љубитеље уметности у Раши Буљубашићу и Драгољубу Павловићу који су били спремни да помогну колонију. У старту смо окупили академске сликаре из свих крајева Србије и госте из Русије- истиче Даница и додаје да слике настале у оквиру овог дружења уметници уступају спонзорима, те да је само до прошле године настало преко 300 дела.
Тематика је различита. Уметници раде углавном оно у чему највише уживају а по жељи домаћина сваке године настане слика инспирисана “Дворцем Иванови”. Неизоставни су и сеоски мотиви, природа Коцељеве и околине а неретко су на платнима портрети, апстракција, мртва природа.
–Од прве колоније је овде присутно 80 посто уметника и презадовољни су а захваљујући њима лепа реч о Коцељеви се далеко чује - оценила је Даница Бабовић.
Међу гостима из иностранства је био и сликар Тодор Јовановски из Македоније, учесник бројних колонија и дружења уметника.
–Учесник сам 176 колонија од Македоније до Словеније. Ова ми је једна од најлепших и најдражих. Свака част Коцељевцима, дивни су домаћини и људи - рекао је овај учесник четврте ликовне колоније коју осим “Дворца Ивановић” подржава књижара “Интегра”, “Еликсир Зорка” и Драгица Андрић из Београда.
–На указану потребу за ширењем културе и уметности у нашој општини одазвао сам се дарујући сликарски материјал. “Дворац Ивановић” је обезбедио смештај и храну а “Еликсир” и Драгица Андрић учествују у делу финансирања- објaснио је Раша Буљубашић.
Заљубљеници у сликарску уметност имали су прилику да се неколико дана друже са уметницима, а дела настала на овогодишњој четвртој међународној ликовној колонији у Коцељеви представљена су последњег дана манифестације на изложби.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa