Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Сећање на херојска дела
ПОТОМЦИ РАТНИКА ПОЛОЖИЛИ ВЕНАЦ НА СПОМЕН
ОБЕЛЕЖЈЕ СТЕПИ СТЕПАНОВИЋУ У ДРАГИЊУ

Сећање на херојска дела

Представници општинског Удружења потомака ратника 1912-1920 су, поводом обележавања годишњице смрти војводе Степе Степановића положили венац на спомен обележје у Драгињу.
Према речима председника овог удружења Драгана Ђермановића историја је потврдила да је славни војсковођа командовао из Драгиња, те да ће потомци ратника настојати да обележавају све оно што је везано за Степу Степановића како би се сећали свих његових херојских дела и сачували од заборава оно што је учинио за своју земљу.
–Војвода Степа је командовао из Драгиња које се тако зове још од 1900. године, али је у војним картама остао назив Велики Бошњак. Спомен плоча у Драгињу постављена је почетком педесетих година прошлог века. Стајала је у дворишту попа Милана Михајловића, недалеко од места где је данас, где се налази зграда месне канцеларије. Чувени професор из овог краја Живко Жика Лескић замолио је да се на њој напише да је то управо плоча са које је Степа Степановић командовао Церском битком 1914. што је и учињено - истакао је Ђермановић и додао да је 1974. плоча одсечена у горњем делу и однета у Шабачки музеј, те да је касније, на захтев Месне заједнице враћена у Драгиње и постављена у спомен парк у којем се налази и споменик Степиних ратника 1912-1918. Полагању венца присуствовао је и Владан Јанковић, заменик председника СО-е Коцељева, председник МЗ Драгиње и председник подружнице општинског Удружења потомака ратн ика 1912-1920 као и Верољуб Бабић, потпредседник овог удружења.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa