Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Београдски стручњаци и савремена опрема
ВАЖНИ ДОГАЂАЈИ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Београдски стручњаци и савремена опрема

Прошле седмице у Општој болници „Лаза К. Лазаревић“ причало се о две значајне теме. Прва је долазак још једног еминентног стручњака у ову установу, а друга представљање нове савремене опреме
Мр сци мед. др Зоран Пауновић спец. дечије хирургије и ортопедије, начелник Службе за ортопедију и зглобно коштану трауму Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Војкан Чупић“ у среду је обавио прегледе најмлађих пацијената шабачке болнице. Једном месечно се практикују доласци дечјих ортопеда са Института из Београда који у Шапцу прегледају децу, али су и сваког другог дана доступни за помоћ шабачким лекарима.
-Живела сам у Земуну и дете је тамо рођено, тако да познајем рад Института. Доста значи што њихови лекари долазе у Шабац. Опоравак иначе иде својим током и једини је проблем што не може да тренира, каже Биљана Ђурановић из Коцељеве, чији син Кузман је повредио руку на фудбалској утакмици, а код доктора Пауновића су дошли на контролни преглед.
Поред прегледа доктори из Београда истовремено врше и едукацију шабачких колега. Др Зоран Пауновић истакао је да постији дуго пријатељство између две установе и да је увек постојала нека врста сарадње.
-Срећно смо што сарадњу настављамо још конкретније. Дечја ортопедија и трауматологија је специфична и разликује се од ортопедије одраслих. Ови прегледи, и превентивни и трауматолошки значајни су и за нас и за шабачку болницу, рекао је Др Зоран Пауновић.
Менаџмент Опште болнице последњих месеци приоритет ставља на развој минимално инвазивних операционих поступака у овој установи. Од операције са минималним резом, после којих се пацијент много брже опорави имају велике добробити и пацијенти и болница. Поред едукације лекара да раде овакве захвате, набавља се и опрема којима се они обављају.
Тако је у петак представљен и савремени уређај за операцију катаракте. Апарат најновије генерације, вредан шест милиона динара, набављен је средствима Министарства здравља за офтамолошку салу Службе операционог блока.
-Катаракта је замућење очног сочива које најчешће настаје због старења организма, тако да су катаракте у највећем проценту сениорске. Међутим, има и других које су везане за метаболичка обољења, као што је дијабетес и слично. Овај апарат омогућава најлакшу и најбезбеднију хирургију катаракте, односно да се хирургија, која је технички веома захтевна, обави на најбезбеднији начин по око и по пацијента. Наравно, олакшаће посао и самом хирургу, навео је др Александар Лукић, в.д. начелника Очне службе О.Б. Шабац.
Истакао је и да се у тој служби операције катаракте раде од 2008. године, тако да је иза њих велико искуство, а сада ту исту врсту хирургије могу да обављају на много лепши и лакши начин. Двоје лекара је обучено за рад на овом апарату, а обучиће још двоје када се врате са специјализације.
-Листа чекања је била близу 1.200 и за кратко време је доста смањена. Повећањем броја на 600операција годишње тај број, као и време чекања ће се драстично смањити, додао је др Лукић.
Др Владимир Петовић, помоћник директора О.Б. Шабац навео је да је листа чекања ревидирана за око 350 пацијената и да у овом моменту у Мачванском округу на операцију катаракте чека око 900 људи. Рекао је да је од почетка године урађено око 300 операција, а да је план да се у овој години уради укупно 600 операција катаракте.
-Операцију катаракте у Србији је до 1. јануара чекало око 50.000 грађана. Бољом организацијом рада, едукацијом лекара, ажурирањем листе чекања, у прва три месеца ове године та листа на нивоу Србије је ревидирана за око 7.000 људи. Општа болница ће до краја године још једног лекара послати на специјализацију, а надамо се да ће их у наредном периоду бити још. Наша тенденција је да у наредној години анулирамо листу чекања, објаснио је др Петровић.
Зацртани
циљеви почели да се остварују
Директор Опште болнице др Слободан Поповић истакао је да је менаџмент има јасно зацртане циљеве и планове, а да они полако почињу да се реализују. Као приоритет је издвојио унапређење минимално инвазивне хирургије, али и отварање ангиосале и катетеризације, када је интернистички сектор у питању.
-Већ у јуну нам стиже најсавременија опрема за минимално инвазивну хирургију – лапароскопски стуб за потребе службе хирургије и гинекологије и артероскопски стуб за потребе службе ортопедије. Наши лекари се већ обучавају и верујем да ћемо до краја године те процедуре имплементирати у установу. Послали смо лекаре и на усавршавање за уградњу пајсмејкера, што је само преткорак. Следећи корак је ангиосала. Нисмо заборавили ни остале сегменте. Здравствена услуга и брига о деци је један од приоритета Опште болнице, рекао је др Поповић и додао да је у шабачкој болници присутан сваки вид помоћи установа терцијалног нивоа и да то даје заиста добре резултате.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa