Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
ЈУБИЛЕЈ ШАБАЧКИХ ИЗВИЂАЧА
100 година извиђаштва у Шапцу

ЈУБИЛЕЈ ШАБАЧКИХ ИЗВИЂАЧА

Пре једног века, 1919. године основана је прва скаутска-извиђачка организација у Шапцу. После Другог светског рата обновљен рад извиђачке организације у Србији и Шапцу 1950. године. Шапчани увек у Србији међу три најјача извиђачка центра. Шабац је до сада дао председника Савеза извиђача Југославије, СИ Србије и домаћин је обележавања 100 година извиђаштва у Србији. Свеукупни победник међу извиђачима је патрола из Бановића (БиХ), а у категорији брђана победници домаћини
Традиционална извиђачка акција извиђача Шапца "Мајски сусрети", врло је популарна међу извиђачима Србије и шире због свог садржаја, терена, гостољубивости и опште извиђачке активности. То се потврђује сваке године кроз велики број извиђача који долазе Шапчанима у госте.
На овој стотој годишњици и на 42. Сусретима дошло је више од 250 извиђача из 26 градова, Црне Горе, Федерације БиХ, Републике Српске и Србије. Такмичили су се у све три категорије чланства. Акцију су организовали и успешно водили старешина Сава Дервишевић, начелник Марко Живковић и седам чланова Штаба, који су вешто умели да искористе све погодности које пружа наш Летњиковац за извиђачке активности.
Акција је почела врло свечано, државном химном, потом дизањем државне заставе, поздравом учесницима које је, као домаћин и најстарији извиђач у Шапцу, упутио Веља Милошевић. Извиђаче је поздравио и старешина акције Сава Дервишевић, да би се на крају, уз неколико пригодних речи обратио и Пера Трајковић као вд председника Савеза извиђача Србије, други председник из Шабачке организације.
На свим извиђачким акцијама такмичарске дисциплине су веома атрактивне а од учесника захтевају знање, брзину,спретност и вештину, што је пролазницима увек интересантно за гледање. Многи који су први пут у Шапцу веома су задовољни оним што су видели и доживели, а посебно извиђачким теренима на којима су се такмичили.
Шабац је један од ретких градова у Србији у коме увек учествују све категорије извиђача, због тога је акција интересантна и траје већ 42 године. Огрорран труд организатора за успех акције такмичари су узвратили примереним владањем и одличним познавањем извиђачког програма.
На ову стогодишњицу извиђаштва у Шапцу дошли су и многи шабачки извиђачи ветерани, ствараоци историје извиђаштва у Шапцу. Међу њима били су Срба, Зимпија, Павле, Миша, Буда, Ђовани, Душан, Вера, Милан, Слободан, Милоје, Цветин, Мица, Цеца, Милена, Стева...
На крају акције, која је трајала три дана, сви су били веорра задовољни. С обзиром на то да је акција имала и такмичарски карактер, проглашене су најбоље извиђачке патроле и награђене пригодним извиђачким наградама. Све патроле, за успомену, добиле су за свој одред учесничку диплому. За такрмичарске резултате, како је пракса у извиђачима, најбоље три патроле из сваке дисциплине добиле су диплому, пехар и пригодни поклон. Најмлађи учесници, полетарци, за сва три места, за успомену добили су по великог плишаног меду. Највећи поздрав добила је патрола из Бановића, из Федерације БиХ која је свеукупни победник Мајских сусрета, те је награђена и великим победничким пехаром.
Општи закључак свих учесника је да је акција била веома садржајна, интересантна за извиђаче и забавна, што је својеврстан позив да они дођу и следеће године. Труд организатора се исплатио, а за то су такође заслужни и бројни шабачки привредници који су материјално помогли ову извиђаку активност. Домаћин им је веома захвалан на томе. Медијски су догађај пропратили ТВ “АС” и лист "Глас Подриња".
Веома срећан и задовољан због општег успеха акције у сваком смислу Скуп је свечано затворио старешина Сава Дервишевић.

С. Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa