Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
ТРЕЋИ У ЕКИПНОМ ПЛАСМАНУ
ОДЛИЧАН РЕЗУЛТАТ КОЦЕЉЕВАЧКИХ „МАШИНАЦА“

ТРЕЋИ У ЕКИПНОМ ПЛАСМАНУ

Ученици коцељевачке средње школе постигли су запажене резултате. Постоји неаргументовано мишљење да се у малим школама не добија квалитетно образовање
На недавно одржаном републичком такмичењу машинских школа Србије, чији је домаћин била Пожега, ученици коцељевачке средње школе постигли су запажене резултате и обезбедили треће место у екипном пласману. Од око сто машинских школа, колико их има у Србији, на државно такмичење пласирале су се 24, а међу њима је била и ова образовна установа, што је већ успех сам по себи. Директор школе Верољуб Матић оценио је да је конкуренција на овом такмичењу била изузетно јака.
–Може се рећи да је овај резултат и одличан јер смо имали три представника од којих је један заузео пето, други осмо и трећи девето место. То нам је у укупном, екипном пласману донело треће место које смо делили са домаћином такмичења. Првопласирани су били ученици из Сјенице, неочекивано али заслужено, док је друго место припало Вршцу- рекао је Верољуб Матић и напоменуо да Средња школа из Коцељеве тек други пут учествује на овом такмичењу те да је јасно да недостаје искуства.
–На ова такмичења смо кренули тек прошле године и овај резултат је још вреднији имајући у виду мало искуство. Из статике смо били пети и осми што је донело то треће екипно место док је из компјутерске графике освојено девето- истакао је директор ове школе.
Према његовим тврдњама, школе у мањим местима су успешније на такмичењима у последњих неколико година у поређењу са великим образовним установама. За то су пресудни жеља за доказивањем и рад.
–Постоји то неко мишљење, по мени без аргумената, да се у малим школама не добија квалитетно образовање. Такво мишљење демантује се на овакав начин, добрим резултатима на такмичењима, указивањем на оне који су из ове школе отишли на факултете, постали одлични студенти и успешно их завршили. Уосталом, ту је и екстерна оцена. Све су то подаци који иду у прилог Средњој школи Коцељеве. На пример, Ниш који има неколико машинских школа ове године није имао ни једног представника на републичком такмичењу. То је машински центар из којег није дошао ни један такмичар. Крагујевац је био при дну табеле, Београд такође- указао је Матић.
Представници коцељевачке средње школе на овом државном такмичењу из статике били су Душан Којић, ученик првог разреда и његов годину дана старији друг Немања Андрић који већ има такмичарског искуства.
–У суштини сам задовољан освојеним осмим местом на државном такмичењу. Наравно, могло је и боље. Очекивао сам више. Тешко јесте било и сваке године је, чини ми се, теже. Ја сам прошле године најпре на регионалом био трећи а онда на републичком девети. Поправио сам пласман. Припреме за такмичење трају по неколико месеци и велику захвалност дугујемо нашем професору-ментору и директору школе који су нам били велика подршка- рекао је Немања који је пружио несебичну помоћ петопласираном Душану Којићу.
–Ово је за мене ново искуство. У припреми ми је много помогао Немања. Ништа није тешко јер ко хоће да ради увек нађе начин. Дешавало се да по цео дан останем у школи јер је поред редовне наставе било потребно издвојити додатно време за припрему - објаснио је Душан и изразио наду да ће следеће године бити још бољи.
Професор Драган Мијаиловић подсетио је да је конкуренција на овом такмичењу била изузетно јака те да су многи од учесника дошли са великим амбицијама.
–Водио сам двојицу такмичара на републичко такмичење из механике, статике који су најпре прошли регионално. Један од њих је на том нивоу био седми а други осми, док су на републичком заузели пето и осмо место. Сви учесници су се озбиљно припремали јер овај ранг такмичења има тежину. Није било лако проћи ни регионално. Међутим, на републичком смо остварили још бољи резултат - оценио је професор Мијаиловић.
Од 24 такмичара из компјутерске графике на државном такмичењу само њих пет су били ученици првог разреда док су остали били старији годину дана. Међу најмлађима је био и представник коцељевачке средње школе Михајло Јовић који је заузео девето место. Тим резултатом није био задовољан.
–Када сам прошао на републичко почео сам одмах да се спремам и очекивао сам добар резултат. Кренуо сам да радим али су задаци били другачији и урадио сам мало лошије од онога што сам очекивао. Међутим, велики успех је и то што сам успео да се пласирам на државно такмичење. То је мотивација за следећу годину да будем још бољи - поручио је Михајло.
Наде у њега полаже и професорка Јелисавка Цветиновић која истиче да је овај ученик посебан и за њега има само речи хвале.
–Михајло је озбиљан, радан и нема потребе понављати му нешто два пута. Добро дете и сигурна сам да је наредна година његова. Јовић је заузео девето место и наставићемо да се
припремамо за наредна такмичења. Верујем да ће бити још боље имајући у виду да је Михајло први разред а на такмичењу је у задатке укључено градиво из другог. Он је то за кратак период 3-4 месеца припремио, али потребна је и брзина. Што се тиче знања он га има, али су задаци били изузетно тешки, готово за факултет- изјавила је професорка Цветиновић.
Према њеним речима бољи ђаци јесу заинтересовани за учешће на такмичењима али је компјутерска графика специфичан предмет који, поред знања, захтева одличну орјентацију у простору па је уз рад неопходан таленат.
Осим тога, важна је и срећа јер је због пеха са гашењем компјутера коцељевачка представница Ивана Ђурић пропустила прилику да се пласира на државно такмичење.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa