Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
ВАСИН ШИБ У ЦРНОЈ БАРИ, КРАЈ ДРИНЕ, ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА

Оптерећен изазовима времена

- Месна заједница би да овај простор што пре стави у функцију осмишљавања различитих идеја за манифестацију “Хајдучке вечери”, уређење летње плаже на Дрини, развој угоститељства, лова и риболова, а нема сумње да постоје изузетно добри природни услови за разне спортско-рекреативне активности, каже Синиша Севић, повереник месне заједнице из овог села
Простор Васиног шиба у Црној Бари, крај обале Дрине, граничи се делом са катастарском општином Салаш Црнобарски. Заузима јужни крај овог питомог мачванског села које је у литературу увео Јанко Веселиновић у свом роману “Хајдук Станко”. Све до 1969. године целокупан простор у укупној површини од око 29. хектара био је приватна својина. Мештани Црне Баре памте да су у том периоду доста стоке превозили на оближње острво “Четрешњак”. И тада и сада Црна Бара је територијално припадала општини Богатић.
Реализацијом идеје о премештању одржавања културно-забавне манифестације, карактеристичне за овај крај “Хајдучко вече”, која је започета испод старих липа у центру села, на нови простор, крај Дрине Синиша Севић, повереник месне заједнице из овог села каже да је почла експропријација око 29. хектара земљишта на локацији Васин шиб.
- Тада је, истиче он откупљено око 29. хектара с тим да и данас неки власници нису намирени за своју земљу. Те 1969. године ловачка организација је донела и поставила амбар и то је био први објекат који је постављен на терену. Први власник-корисник земљишта је био тадашњи СИЗ Културе Богатић, онда општина, а сада Република Србија, каже Севић и додаје да је прву викендицу на овом простору поставио извесни “Санда”. Она и сада постоји. Наш саговорник наглашава да су у почетку викендице могле бити само монтажне и од дрвета.
У међувремену на овај простор је извршена права најезда градитеља излетничких кућа. Поготово се градило када је “процурела” вест да се на Васином шибу планира изградња спортско-рекреативног центра.
- Зелена башта из Шапца је пресељена на Васин шиб, средином седамдесетих. Тих година је и сазидан мотел. Његов први власник је била угоститељска организација “Сава”, а касније “Цер” Богатић. Поред летње баште и мотела постављена су и три бунгалова који су издавани гостима. На простору поред мотела Трговинско предузеће “Мачва”Богатић је отворила продавницу мешовите робе. Касније је то постао рибљи ресторан и мењао је закупце. Сада је све у полусрушеном стању, као и летња башта и мотел, наставља причу Севић, сећајући се да је ту некада постојала и фонтана, а у башту је могло сести стотину људи. Повремено су гостовали естрадни уметници: Шабан Шаулић, Љуба Аличић, Ана Бекута... Постојала је идеја да се гради базен за купање, игралиште за мале спортове, играоница за децу, трим стаза, центар за припрему спортиста и много тога, наглашава Севић.
Он констатује да је све тренутно у јадном стању, полусрушено или ван сваке функције. Рекло би се да је изграђено доста викендица од чврстог материјала. Неки их одржавају и у веома добром су стању. Читав простор који је нема сумње нагризао зуб времена “оживи” само у време одржавања сада већ традиционалне културно-туристичке манифестације “Хајдучке вечери”, која је доживела пола века трајања.
Многе активности на Васином шибу измакле су свакој контроли. Овај простор је претворен у велико “дивље” насеље.
- Интерес месне заједнице да се тај простор свестрано стави у функцију “Хајдучких вечери”. Желимо да уредимо плажу у Црној Бари, крај Дрине, некада познатом купалишту. Ту су идеални услови за развој лова и риболова, угоститељства и трговине, а и даље постоји идеја о развоју спортско-рекреативног туризма, закључује Севић.
Љ. Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa