Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Одржава национални идентитет
ОЧУВАЊЕ И ПЛАСМАН НАРОДНЕ МУЗИЧКЕ ТРАДИЦИЈЕ

Одржава национални идентитет

Чување и представљање народне музичке традиције, игара и ношњи, данас су све присутнији на саборима и смотрама народног стваралаштва широм Србије. - Томе доста доприноси и Национални сервис Радио телевизије Србије, који је на себе преузео, значајну улогу у прикупљању, систематизовању и презентовању овог дела српске културе, каже етномузиколог Мирјана Дробац из Музичке редакције Радио Београда, која је често у улози председнице жирија на оваквим манифестацијама. Тако је било и 24. маја ове године у селу Книћанину, надомак Зрењанина на првом “Сабору песме и лепоте Србије” у организацији Културно-просветне заједнице Србије и Удружења културних стваралаца “Завичај”.
- “Сабор песме и лепоте”, као и друге манифестације сличне концепције, а које се током године одржавају у многим сеоским и градским срединама широм Србије, увек нас подстакну на размишљање и тражење одговора на питање да ли смо и колико одговорни према традиционалном музичком наслеђу као делу свеукупне културне баштине српског народа. Ово веома сложено питање носи сензибилитет нечега што је изузетно важно и значајно, што осликава духовни портрет нације, чини њено име јединственим, наглашава Дробац.
Систематско сабирање и анализе музичких стручњака, рађене су на просторима Србије и раније. Плод тога су различите штампане публикације, али и звучни записи у архиву Радио Београда. Тако је недавно настао и звучни запис песама изворне певачке групе “Дрина” из Бадовинаца. Архивирање практично доприноси очувању музичке заоставштине Србије.
То потврђује и Илија Павловић, музички уредник Радио Београда.
- Залагање за очување и презентацију ове врсте народног блага је обострано. Значај је вишеструк, а основни се састоји у очувању духа народа у крајњем-државе, додаје он.
Најлепши мачвански пар
На “Сабору песме и лепоте”, одржаном прошлог петка у селу Книћанину, недалеко од Зрењанина за најлепши пар у народној ношњи жири је прогласио Адријану Малетић и Предрага Моравчевића, младе чланове Фолклорног ансамбла “Ђидо” из Богатића. Жири публике за најлепшу девојку у народној ношњи изабрао је Марију Љубинковић из Црне Баре, такође чланицу поменутог Фолклорног ансамбла.

Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa