Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Додела и праћење државног новца у медијском сектору

Непоштовање процедура

БИРН, НУНС и Славко Ћурувија фондација организовале су у Шапцу дебату која је за тему имала процедуре доделе и праћење токова државног новца у медијском сектору.
Информације до којих су дошли, показују бројне недостатке у процедурама и правилима доделе новца, али и забрињавајући тренд смањења доступности информација и отворености институција које овим новцем располажу.
-Индекс транспарентности је рађен на узорку од 20 локалних самоуправа и резултати су показали да постоји велики простор за унапређење процедура и правила. Најмања оцена је додељена завршном делу када је потребно известити јавност о томе како је новац потрошен и које су медијске услуге испоручене. Након истраживања, које није било једноставно због доступности извештаја, успели смо да уђемо у траг 200 милиона и како су та средства потрошена, што је свакако значајно за нас као грађане – појаснила је Тања Макић, БИРН.
Дејан Живановић, сарадник за послове културе и информисања у Градској управи града Шапца је истакао да је Град пример добре праксе када је у питању спровођење јавних конкурса у области јавног информисања.
Зорица Вишњић из Лозничких новости наводи да је велики проблем непоштовање јавног интереса и да је неопходно да локалне самоуправе са грађанима организују јавни дијалог како би "ослушнули" различите стране и да им у томе могу помоћи медији.
-Потребно је да локалне самоуправе дефинишу која су то питања специфична за ту заједницу и о којима медији ређе извештавају и да се о томе извештава из више углова. Теме више преписују са конкурса Министарства културе, него што самостално покрећу иницијативу – рекла је Зорица Вишњић и додала да је политичка воља у Србији изнад јавног интереса и све док је тако траје борба за елементарно поштовање процедура и прописа како би све било јасно и транспарентно када су средства намењена медијима у питању.

М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa